Les obres per reparar l’esvoranc de l’avinguda Castellví arrenquen enmig de polèmica

Les pluges de l’abril van provocar un esvoranc a l’avinguda Castellví de la Rierada que dificulta el pas de vehicles. Les obres per reparar-lo han començat aquest dilluns, però alguns veïns s’hi oposen per l’afectació que poden tenir a la riera de Vallvidrera.

Les pluges d’abril van provacar que part del paviment, que és a tocar de la riera de Vallvidrera, s’esfondrés // Sos Rierada

En marxa les obres per reparar l’esvoranc que les darreres pluges d’abril van provocar a l’avinguda Castellví, on part del terreny de la calçada va cedir al seu pas entre el carrer Oliveres i el restaurant que hi ha a la zona.

Aquest dilluns han començat els treballs per tornar a posar el paviment a lloc. Fonts municipals han explicat a aquest mitjà que les obres consistiran a estabilitzar les terres i a reparar el ferm que les sustenta per evitar que tornin a precipitar-se.

També s’aprofitarà per ampliar la calçada uns metres més enllà per “guanyar més espai a la via de cara als vianants” amb un petit tram que vol ser una mena de mirador, segons ha detallat l’Ajuntament.

L’ampliació de la calçada forma part del Projecte d’Urbanització de la zona que es va tramitar i aprovar l’any 2016, i que ara s’executarà parcialment en el tram afectat a través de la construcció d’un mur de gabions -semblant a pedres-, que és el que sustentarà l’ampliació del paviment i que es col·locarà a tocar de la riera de Vallvidrera que passa pel costat de l’avinguda.

Temor del veïnat per una “invasió” de terreny natural

Però l’ampliació de la calçada topa amb el rebuig d’alguns veïns de la Rierada, que en un comunicat lamenten que l’Ajuntament “aprofiti la reparació de l’esvoranc per eixamplar innecessàriament la via i malmeti la riera”.

De fet, el veïnat crític recorda que la riera de Vallvidrera està protegida per l’anomenada Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d’espais naturals que vol fer compatible la protecció de les espècies i hàbitats naturals amb l’activitat humana.

Per això, demanen al consistori que aturi les obres i que replantegi el projecte sense que suposi “cap agressió a la riera”. També recorden que les actuacions que ara es volen fer a l’avinguda Castellví es basen en un projecte d’urbanització de la zona que es troba aturat després que alguns d’aquests mateixos veïns hi presentessin al·legacions l’any 2017 en protestar pels costos que implicava legalitzar l’urbanització.

L’Ajuntament en defensa la viabilitat

Però, l’Ajuntament defensa la viabilitat dels treballs i argumenta que la reparació és necessària i urgent per una qüestió de “seguretat” del veïnat de la zona, que en la majoria de casos ha de fer servir l’avinguda per accedir al barri i que amb unes noves pluges es podria quedar amb tot el paviment ensorrat.

En declaracions a Viu Molins de Rei, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Obres, Ramon Sánchez, ha remarcat que els treballs es fan “amb absolut respecte mediambiental” i que es basen en el projecte d’urbanització aprovat perquè “és l’únic instrument que l’Ajuntament té actualment per actuar urbanísticament a la zona en casos d’urgència”.

En aquesta línia, Sánchez ha recordat que el projecte d’urbanització de la zona també compta amb un informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Parc de Collserola, i que per tant gaudeix del segell mediambiental necessari.

De fet, Sánchez i l’alcalde, Xavi Paz, s’han encarregat de transmetre-ho als veïns en una visita d’obres a la Rierada aquest dilluns al matí. Acompanyats de l’arquitecte municipal, Joan Llunell, i de la tècnica responsable de barris de muntanya, Gemma Sola, han remarcat al veïnat que l’ampliació no suposa cap agressió per a la riera.

En paralues de Sánchez, els gabions que es col·loquen a tocar de la riera per reforçar el paviment utilitzen el mateix tros de terreny que ja s’havia ocupat fins ara i per tant no representen cap “invasió” del terreny hídric, tal com temen alguns veïns. A més, recorda que són elements destinats a fer front a les induncacions que la zona ha de patir en el futur segons les previsisions de l’ACA.

Obres sense afectació al trànsit

Si res no canvia, les obres a la Rierada seguiran el seu curs i s’allargaran durant tot l’estiu. Tot i així, està previst que no impliquin grans afectacions al trànsit de la zona més enllà de les que s’hagin de fer puntualment en la fase final del procés de reparació del paviment.

Recomanacions personalitzades