Molins de Rei arrenca la fase 0 avançada amb el 90% del comerç obert

Molts dels establiments ja van obrir la setmana passada en veure que la desescalada s’alentia. Des d’aquest dilluns, però, ho poden fer sense cita prèvia. Una mesura que confien que reactivi encara més l’economia.

El 90% dels comerços ja han aixecat la persiana // Guillemfotografs

La fase 0 avançada del desconfinament ha donat el tret de sortida aquest dilluns amb el 90% de les botigues obertes. La majoria són negocis que esperaven obrir a la fase 1, però que en veure que la desescalada s’alentia ja van decidir aixecar la persiana la setmana passada. Durant la primera setmana de desconfinament, només hi va haver un 30% de comerç obert.

Un dels establiments que s’esperava a la fase 1 per obrir però que va canviar de plans és la botiga de fotografia Fotogenia de la plaça de la Creu, que ja va aixecar la persiana a principis de la setmana anterior: “Teníem ganes d’obrir i vam decidir no esperar-nos més”, explica el seu propietari, Antonio Baena.

De fet, Baena celebra que a partir d’aquest dilluns ja puguin obrir sense cita prèvia. És un dels principals canvis que els comerços oberts han notat d’una setmana a l’altra amb l’entrada a aquesta fase 0 avançada, i que molts també han batejat com a “fase 0,5”. Segons les sensacions de Baena, des d’aquest dilluns la gent està més decidida a trepitjar al carrer i a venir a la botiga: “La setmana passada hi havia clients que no venien perquè els sabia greu molestar, però ara ja s’han atrevit a fer-ho”.

Tot i així, Baena encara no ha desfet l’ERTO que ha hagut de tramitar per a la botiga. Però, espera poder-ho fer aviat, sobretot si amb la supressió de la cita prèvia la clientela s’anima més a comprar.

L’establiment que també ha notat un canvi substancial ha estat la ferreteria Rovtor, també a la plaça de la Creu. Una de les seves accionistes, Montse Soler, explica a aquest mitjà que cada vegada reben més clients: “La gent esperava l’obertura dels comerços amb candeletes”. De fet, confessa que molts dies tenen cua a la porta per atendre tothom qui ve.

Després de tants dies a casa, Soler creu que molta gent ha pensat a fer reparacions o bricolatge a la llar, i que això també ha fet que ara tinguin una demanda més significativa. “Les ferreteries hauríem d’haver estat declarades servei essencial des del principi”, lamenta la molinenca. Tot i l’afluència de clients, a Rovtor tampoc desfaran l’ERTO que han demanat i s’esperaran a veure com evoluciona la desescalada.

Prudència, la sensació més compartida

Tot i els sentiments d’alegria per haver pogut obrir, la prudència és una de les sensacions més compartides per la majoria de comerciants, que han tornat a aixecar la persiana amb timidesa davant la incertesa de com respondrà la clientela.

“Veus que la gent encara entra amb por i amb molt de respecte, sobretot en ser una botiga de roba”, explica la propietària de MC Home i Dona, que com l’Antonio Baena en un inici també es plantejava obrir a la fase 1, però que en veure que no arribava també va decidir avançar l’obertura del negoci.

En xifres explica que, si en circumstàncies normals atenien una vintena de clients en una setmana, en el temps que porten oberts només han trepitjat la botiga vuit persones: “L’activitat comercial encara està molt aturada”, remarca aquesta comerciant, que prefereix no dir el seu nom.

També hi coincideix Vicenç Cucurull, propietari de la tintoreria City Sec, que es troba al carrer Rafael Casanova. “Tot i que som servei essencial, la gent surt poc i per tant necessita rentar menys la roba”, raona Cucurull, que espera que l’entrada a la fase 0 avançada convenci més clients a sortir i a trepitjar la tintoreria.

El 10% del comerç restant obrirà al llarg de la setmana

Des de la Unió de Botiguers de Molins de Rei (Botmol), el seu president, Jesús Cardona, es mostra optimista i creu que, a mesura que avanci la desescalada, la ciutadania estarà més disposada a sortir.

De moment, però, celebra que la gran majoria de comerços associats ja hagin pogut obrir: “Només hi ha un 10% que no ho ha fet encara, però que ho farà al llarg d’aquesta setmana perquè està acabant de prendre les mesures higièniques”, explica Cardona, que compta al marge els establiments de restauració.

Recomanacions personalitzades