ERC impulsa una moció per a l’eliminació de la taxa rosa que grava els productes destinats a les dones

El ple municipal de Molins de Rei ha aprovat per unanimitat una moció d’ERC que demana l’eliminació de la taxa rosa, un impost que augmenta el preu dels productes destinats al públic femení.

L’Ajuntament enllumenat de color rosa // Ajuntament de Molins de Rei

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha proposat una moció per a l’eliminació de la coneguda com a taxa rosa, que ha estat aprovada per unanimitat en el ple municipal del mes de gener.

L’anomenada taxa rosa afecta els productes per a les dones: tant els d’higiene íntima com els tampons, les copes menstruals o les compreses com aquells que, sense presentar diferències substancials amb les mateixes versions destinades als homes, sí que suposen un increment en el preu a l’anar adreçats a un públic femení.

La moció insta al govern espanyol a dur a terme una rebaixa de l’import. ERC creu convenient que sigui l’IVA superreduït el que gravi els productes de primera necessitat, i que es penalitzin aquells productes que no tenen cap diferència però que pateixen un augment de preu basat en el sexe.

Núria Garriga, regidora d’ERC, ha recordat que els productes d’higiene femenina eren considerats productes de luxe fins al 2012 i, per tant, gravats amb el 18 o 21% d’IVA. Després passarien a obtenir la categoria d’IVA reduït, amb un impost que va del 8 al 10%. Tanmateix, “els fabricants, les distribuïdores i les comercialitzadores van aprofitar per incrementar el preu”, ha destacat.

Per la seva part, la regidoria de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido (PSC), es compromet a fer arribar al Congrés dels Diputats la demanda de l’Ajuntament de Molins de Rei, però confia que el nou govern de coalició format per PSOE i Unidas Podemos aprovarà aquesta mesura. “Ho dono per fet”, ha conclòs. De fet, ja s’han fet els primers moviments en aquest sentit.

Recomanacions personalitzades