Molins de Rei, un dels pocs municipis que compleix els objectius de reciclatge europeus

El municipi és un dels pocs que ha aconseguit reciclar més de la meitat dels residus generats durant el 2019. És una exigència que la Unió Europea demana a tots els municipis per aquest 2020.

Llaunes esclafades a la planta de triatge // Jose Polo

Molins de Rei és un dels pocs municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que ja compleix els objectius de reciclatge fixats per la Unió Europea, que estableix una taxa de reciclatge d’un 50% per aquest 2020.

El municipi ha aconseguit la fita durant el 2019, en què ha reciclat més de la meitat dels residus generats. Concretament, la localitat ha registrat una taxa de recollida selectiva del 51,8%. Una xifra que augmenta cinc punts percentuals la del 2018 i que li ha permès entrar en el grup dels municipis de l’AMB que més reciclen. En aques grup també s’hi han sumat enguany Pallejà i Corbera de Llobregat amb unes taxes del 57,2% i del 52%, respectivament.

Fins ara els únics municipis metropolitans que complien amb els objectius europeus eren Tiana  (84,3%), Torrelles de Llobregat (73%), Castellbisbal (62,1%), Begues (59,3%) i Sant Just Desvern (56,9%).

Les xifres de Molins de Rei i les dels altres vuit municipis que compleixen amb les exigències d’Europa queden lluny encara de la taxa de recollida del conjunt de localitats de l’AMB, que és del 38%. Es tracta d’un màxim històric que suposa un augment de dos punts percentuals respecte a la taxa de recollida del 2018, que fregava el 35% i que trencava prop d’una dècada d’estancament en aquest àmbit. Tot i així, encara no és suficient per fer els deures europeus.

Nous sistemes de recollida d’aquí a cinc anys

Per revertir les xifres, l’AMB ha acordat que els municipis que formen part de l’ens caminin cap a models de recollida selectiva individualitzats com, per exemple, el porta a porta o la implantació de contenidors intel·ligents capaços de saber qui recicla millor. Un sistema que des de fa un mes ja han posat en marxa municipis veïns com el Papiol i on han notat un augment del reciclatge en fraccions fonamentals com l’orgànica.

De fet, d’aquí a tres anys la meitat dels municipis de l’AMB hauran de tenir un d’aquests dos nous models de recollida en marxa. L’objectiu és que el 2025 totes les localitats de l’àrea metropolitana tinguin sistemes d’aquest tipus que millorin la taxa de reciclatge actual i, sobretot, facin pagar més a qui menys recicla. Una màxima que també serà el pal de paller de la futura Llei de residus de Catalunya, encara pendent de debatre’s. En paraules del vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, “cal trencar l’anonimat dels residus per poder reciclar millor”.

L’èxit del model de Residu Mínim

Aquesta no és la primera vegada que Molins de Rei lidera l’àmbit del reciclatge a Catalunya. El municipi va ser el primer fa uns anys a implantar el model de Residu Mínim, que unifica els envasos i la resta per reciclar millor.

Recomanacions personalitzades