Els firaires tanquen la Candelera amb les mateixes vendes que l’any passat

Els paradistes consultats per Viu Molins de Rei fan un balanç positiu de la fira i expliquen que l’han tancada amb les mateixes vendes que l’any passat. Alguns paradistes de la fira de planter i la dels artistes volen canvis.

Paradistes i firaires celebren mantenir la facturació // Roger Cuartielles

Ritme de vendes continuista. Aquest és el balanç de la Candelera que fan els firaires  consultats per Viu Molins de Rei. Els paradistes celebren haver pogut mantenir les vendes de l’any passat i creuen que el temps primaveral del cap de setmana hi ha influït positivament.

Una de les paradistes que ho pensa és Montse Oller, que durant la fira ha estat darrere l’estand de Radha, una paradeta ubicada al carrer Rafael Casanova que ha venut productes de l’Índia i el Nepal. “El temps ha estat un bon aliat”, destaca Oller, que veient que es preveien temperatures altes va optar per portar sobretot peces de bijuteria a la fira.

Els firaires ubicats al passeig del Terraplè també creuen que han tret profit de les altes temperatures. És el cas de Embotits Artesans de la Vall d’en Bas. Fa 25 anys que venen a la Candelera i sempre marxen amb bon gust de boca: “Sempre hi ha molta gent que compra el nostre producte”, diuen. De fet, també pensen que les vendes han estat similars a les de l’any passat. Al sector del vi, el Sol també els ha ajudat a facturar xifres satisfactòries.

En l’àmbit automobilístic les vendes també s’han mantingut. El concessionari Remm Guitart Renault ha venut més de quaranta cotxes, una xifra semblant a la de l’edició anterior. “Les hores més fortes han estat les del migdia”, destaca Xavi Ezquerro, coordinador comercial del negoci.

“El fred m’ajuda a tenir més clients”

Però, les temperatures del cap de setmana no han beneficiat a tothom. Per exemple, a en Francesc Compte, de la parada Suets d’Olot especialitzada en roba d’abric, el bon temps li ha fet vendre menys jerseis. També li ha passat amb els guants i els colls. “A mi el fred m’ajuda a tenir més clients”, admet. Per això, espera que la propera Candelera torni a les temperatures dels anys anteriors.

En Francesc amb la parada plena de colls i jerseis // Roger Cuartielles

Floristes que no tornaran

Els que també esperen canvis són alguns florsites i artistes. Alguns paradistes de la fira del planter es queixen de la disminució de vendes en una Candelera que, al seu parer, “ha perdut l’essència agrícola, s’ha fet massa gastronòmica i comercial”. Per això, alguns es plantegen no portar més els seus negocis a la fira. “Hem pagat 300 euros per tenir sis metres de parada i no hem venut prou per amortitzar-los”, lamenta la Isabel, de Flors Senka.

Ella i el seu marit fa 30 anys que venen a la fira i potser no hi tornen més. “Ara la gent només es queda a la zona de les parades gastronòmiques i no puja fins a l’Església, estem massa arraconats”, insisteix. De fet, es queixa que la megafonia de la fira només destaqui activitats infantils i gastronòmiques, i que no mencioni la fira del planter. També ho pensa l’Encarna Cabrera, de Flors Polo, que amb la Isabel lamenta la disminució de vendes. De fet, a l’Encarna la baixada de beneficis la va portar a desmuntar la parada l’any passat. “No em sortia a compte, i mira que ho havia fet durant 40 anys”, diu.

La Isabel explica a l’Encarna que l’any vinent no tornarà // Roger Cuartielles

Els artistes se senten arraconats al Palau

Els que també se senten arraconats són els de la fira d’artistes. Tot i que enguany, l’Ajuntament ha instal·lat una passarel·la a la plaça del Palau per facilitar l’accés dels visitants a les parades, consideren que la principal mancança és la ubicació de la plaça: “El món de l’artista ja queda prou arraconat socialment com perquè a sobre ens posin en un espai tan encaixonat”, raona Maribel Fornell, una de les paradistes.

Per a ella, la fira d’artistes s’hauria d’haver quedat a la plaça de l’Ajuntament, on era fa dos anys. “Allà estàvem molt bé, teníem més visibilitat”, insisteix. També ho opina el pintor Quim Boleda, especialista en fer quadres de paisatges marítims i que és el tercer any que posa parada a la Candelera. “Els estands estaven més ben distribuïts a la plaça de l’Ajuntament que no pas aquí”, diu.

Però, no tothom ho veu de la mateixa manera. Per a l’artista molinenca Montse Artés, que cada any posa parada a la fira, la nova passarel·la ha estat una bona opció, tot i que la voldria més ampla. De fet, per a Artés la solució per als propers anys és “posar una tarima a tota la part de la gespa de la plaça que convidi els visitants a entrar”.

La passarel·la que s’ha instal·lat no ha convençut tothom // Roger Cuartielles

Repassa com ha estat la Candelera

Viu Molins de Rei informa sobre la Fira de la Candelera amb el patrocini de:

Recomanacions personalitzades