La robòtica es fa un lloc a la Candelera

Una empresa de robòtica instal·la un estand a la fira per donar a conèixer els seus productes i desmentir rumors com que “els robots ens trauran la feina”.

Una de les membres de Pal Robotics amb el prototip de robot social que han dissenyat // Roger Cuartielles

La robòtica fa temps que és present a les nostres vides, però fins ara no ho havia estat gaire a la Candelera. L’empresa barcelonina Pal Robotics ha aprofitat aquesta edició de la fira per instal·lar-se al Passeig del Terraplè i portar alguns dels seus robots al municipi. També s’ha dedicat a desmentir rumors sobre aquesta tecnologia: “Hi ha gent que pensa que per culpa dels robots perdrà la feina”.

Ho explica l’Alexandre Saldes, director d’Innovació de l’empresa, que durant la Candelera ha desmentit aquesta creença entre alguns visitants que s’han acostat a l’estand. “Sempre els dic que no és veritat, que Alemanya és un dels països amb més robots i que no té atur”, detalla Saldes.

L’enginyer també defensa els avantatges dels robots, tant en el món industrial com en el sector social: “Ens poden fer la vida més fàcil i sobretot més productius”. Saldes posa d’exemple el temps que els treballadors perden anant d’un lloc a un altre buscant material. Per això, des de l’empresa han dissenyat un robot circular amb un suport a la part superior per transportar material. “T’estalvies temps i guanyes rapidesa”, argumenta.

Exemplar del robot industrial // Roger Cuartielles

Però aquesta modalitat de robot no és l’única que fabriquen. Tenint en compte altres problemàtiques en empreses i botigues, la companyia també ha produït un robot capaç de fer inventari anomenat “Stockbot”. En aquest cas, és un prototip més allargat que l’anterior i amb càmera incorporada per poder detectar si els productes es troben en bon estat: “El robot recorre els passadissos dels establiments per controlar i notificar si hi ha falta d’estoc o si les marques estan ben posicionades”.

Saldes explicant com funciona el robot “Stockbot” a les autoritats // Roger Cuartielles

A banda del món industrial, Saldes i els seus companys també han utilitzat els robots per resoldre necessitats lingüístiques. És el cas d’un exemplar que té aparença humana i que és capaç de donar informació de servei en diferents llengües. “Es tracta d’un robot social que pot ser útil en punts d’informació o agències de turisme”, detalla el director d’innovació de Pal Robotics, que explica que ja hi ha administracions catalanes que s’han interessat pel prototip.

Poca cultura robòtica a Catalunya i a Espanya

Però, Saldes lamenta la poca cultura robòtica que, segons diu, hi ha a Catalunya i a la resta de l’Estat. Tot i que admet l’augment de negocis interessats en aquest àmbit, l’enginyer lamenta que el 90% dels robots que produeixen se’n vagin a empreses estrangeres: “Hem de deixar de tenir por dels robots, serem més eficients”, reivindica. De fet, celebra que durant la Candelera alguns dels visitants li hagin dit que arran de veure l’estand s’animaran a estudiar robòtica.

Viu Molins de Rei informa sobre la Fira de la Candelera amb el patrocini de:

Recomanacions personalitzades