Usuaris de Renfe esperen durant cinc hores a l’andana “sense cap informació”

La caiguda d’un arbre a Sant Joan Despí i un altre a Sant Feliu interromp la circulació dels trens de la R1 i la R4 des de dos quarts de quatre de la tarda. Els usuaris que volen anar en direcció Barcelona es queixen de la falta d’informació i de la inexistència d’un servei de bus llançadora.

Usuaris de Renfe esperant a l’andana // Roger Cuartielles

Ambient caldejat a l’andana de l’estació de Molins de Rei. Des de fa cinc hores diversos usuaris hi esperen l’arribada d’algun tren en direcció Barcelona sense sort. La circulació ha quedat interrompuda aquest dimarts a partir de dos quarts de quatre de la tarda per la borrasca Gloria, que ha fet caure dos arbres: un a l’estació de Sant Joan Despí i un altre a la de Sant Feliu. Des de llavors, els usuaris es queixen que no han rebut “cap tipus d’informació” ni tampoc se’ls ha facilitat un autobús llançadora per suplir la falta de servei.

“He pagat el bitllet, però ara ningú em garanteix poder arribar fins a Barcelona”, es queixa en Carlos Llanes, un usuari que espera a l’andana des de la cinc de la tarda. Havia d’anar fins a Arc de Triomf, un trajecte que normalment fa en poc més de 30 minuts, però que aquest dimarts li està costant prop de cinc hores. “He clicat als panells informatius, però ningú respon”, diu en Carlos. També explica que des de megafonia es comunica informació errònia. “Se’ns diu que podem anar fins a l’Hospitalet de Llobregat i allà agafar la R1, però no és així. Els trens s’aturen aquí i no segueixen”.

La Liliana Gregori és una altra usuària que lamenta la falta d’informació. Parlem amb ella quan fa poca estona que ha trucat al servei d’informació de Renfe. Porta des de les quatre esperant i li han dit que no la poden ajudar. També li ho han dit el personal de seguretat que és a l’andana, que admet que ni ells mateixos saben quan es restablirà la circulació.

“Quan arriba un tren  ells mateixos han d’anar a preguntar al maquinista per saber cap on va el tren”, diu la Liliana. Amb el tall, els trens que arriben a l’estació de Molins de Rei venen de Sant Vicenç de Calders i de Vilafranca del Penedès, però un cop al municipi han de girar cua.

“És indignant, sobretot quan el temporal ja es preveia i quan a Renfe les incidències són habituals”, exclama en Ferran, un altre usuari que porta prop d’una hora d’espera i que ha d’anar a Barcelona a treballar. “Volia anar a agafar un bus, però també m’han dit que hi ha parades afectades”, explica.

Dues hores esperant embarassada

Qui finalment ha optat per fer servir l’autobús és la Talia Bueno. En el seu cas fa dues hores que espera embarassada i amb una nena petita que porta en un cotxet. Ha pujat al tren a Martorell per arribar fins a Sant Adrià del Besós, però un cop a Molins de Rei ha hagut de baixar pel tall de circulació.

“Si a Martorell m’haguessin dit alguna cosa no hauria agafat el tren”, diu Bueno. Per això, després de dues hores d’espera, ha decidit provar sort amb l’autobús: “Intentaré arribar a Barcelona, dormir a casa els meus pares i anar fins a Sant Adrià del Besós dimecres al matí”.

L’última previsió és que la circulació de la línia ferroviària es reprengui a partir de les nou de la nit. Així ho ha anunciat l’alcalde, Xavi Paz, en una piulada després d’explicar que ha parlat amb Renfe per saber quan es restablirà el servei. “L’afectació  de la línia  ha estat més important del que s’ha previst inicialment”, ha lamentat Paz a Twitter.

Finalment la circulació s’ha reprès al voltant de les nou de la nit entre l’Hospitalet de Llobregat i Castellbisbal un cop s’han aconseguit retirar els dos arbres que obstaculitzaven el pas.

Recomanacions personalitzades