Una exposició feta amb Can Santoi desmenteix rumors sobre immigració juvenil

La Federació Obrera acull fins al 27 de gener la sisena mostra de la campanya Molins de Rei Contra Rumors, que en aquesta ocasió se centra en els joves que migren sols.

La mostra es troba al vestíbul de la Federació Obrera // Roger Cuartielles

“La delinqüència ha augmentat amb l’arribada de menors migrants no acompanyats?”. És una de les preguntes que respon la mostra “Joves migrants sols”, la sisena exposició de la campanya Molins de Rei Contra Rumors que aquesta vegada se centra a desmentir la rumorologia que envolta els joves migrants i que es pot visitar a la Federació Obrera fins al 27 de gener.

Prop d’una desena de panells informatius donen resposta a les principals preguntes que en els darrers temps han sobrevolat la qüestió de la immigració juvenil. “Volíem reflectir el batibull d’inquietuds que hem sentit moltes vegades al carrer”, ha explicat aquest dijous en la inauguració de la mostra una de les educadores que treballa a Can Santoi, Helena Quesada, i que s’ha encarregat de dissenyar l’exposició en col·laboració amb l’Ajuntament.

De fet, cada panell s’acompanya amb retrats d’alguns dels trenta joves que actualment viuen en aquest centre ubicat a Molins de Rei. Totes les fotografies són en blanc i negre, i sense els ulls visibles. “Hem volgut preservar l’anonimat perquè són menors, un fet que volíem remarcar”, ha dit el fotoperiodista, Raül Clemente, responsable d’il·lustrar la mostra. Justament, amb voluntat de crítica, els ulls dels retratats s’han tapat amb altres imatges superposades que volen ser “una reivindicació” sobre els temes que es tracten.

Per exemple, en un panell en què es pregunta si els joves arribats a Europa ho tenen fàcil, els ulls del jove que l’il·lustra s’han tapat amb una bandera del vell continent per simbolitzar “la bena als ulls d’Europa” respecte a aquesta qüestió.

L’exhibició també posa damunt la taula qüestions poc tractades com l’arribada de noies migrants. Tot i que el 96% dels menors migrants són nois, també hi ha noies que intenten arribar al vell continent per sobreviure. Un aspecte que la mostra il·lustra de nou amb el rostre d’un jove migrant, però en aquesta ocasió amb els ulls del líder de Vox, Santiago Abascal, superposats.

Agraïment a la tasca de Can Santoi

En la inauguració de l’exposició tant l’alcalde, Xavi Paz, com la regidora de Convivència, Ciutadania i Voluntariat, Jessica Revestido, han agraït la tasca educativa i integradora de Can Santoi. També han recordat la necessitat de continuar fent pedagogia: “Hi torna a haver aquell caldo de cultiu que als anys 20 i 30 ja ens va portar a una etapa molt fosca”, ha dit Paz.

A la presentació de l’exposició també hi ha assistit el director de Can Santoi, Albert Alegre, que ha celebrat el caràcter acollidor de Molins de Rei: “S’està fent una gran tasca per donar visibilitat a la immigració i combatre’n els principals rumors”.

L’alcalde, Xavi Paz, i la regidora de Convivència, Jessica Revestido, amb el director de Can Santoi, Albert Alegre // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades