El molinenc Miquel Salinas tracta un veneçolà que va perdre els dos ulls en una protesta

L’ocularista molinenc també està tractant dos dels joves que van perdre un ull durant les protestes post sentència a Barcelona.

Miquel Salinas tractant en Rufo // Cedida

Molins de Rei s’està convertint des de fa temps en un punt de referència en temes de visió a Catalunya i al món. L’ocularista local Miquel Salinas fa temps que tracta pacients d’arreu del món que han perdut els ulls. L’últim ha estat un veneçolà de 16 anys que va perdre els dos ulls a mans de la policia en una protesta aquest estiu al país sud americà i que ha viatjat fins al municipi per recuperar la visió.

En declaracions a Viu Molins de Rei, Salinas ha explicat que no és una tasca fàcil, especialment en pacients com el de Veneçuela, en Rufo. El cas ha estat complex, explica, perquè part de les conques oculars li van quedar malmeses per l’impacte dels perdigons i això ha dificultat la col·locació de les pròtesis. A més, hi havia el risc que mentre no es feia l’operació les cavitats oculars es tanquessin. “Vam tenir problemes amb els documents i els passaports, no li ho han posat fàcil”, explica l’especialista, que celebra que arribessin just a temps perquè la intervenció fos satisfactòria.

I ho ha estat. En Rufo per fi hi pot tornar a veure en certa manera. A banda de col·locar-li unes pròtesis oculars que li han permès recuperar els ulls estèticament, des del centre molinenc també li han instal·lat unes ulleres amb intel·ligència artificial que li permeten reconèixer els objectes que té davant. “Tenen una mena de sensor incorporat que li diuen en Rufo allò que veu, tant pel que fa a objectes com persones. Això li possibilita recuperar la sensació de visió”, detalla Salinas.

En Rufo amb les pròtesis i les ulleres amb intel·ligència artificial // Cedida

A més, les pròtesis són d’un material –resina acrílica– que fa que “no es vegin artificials i li donen una visió definida”. Per a Salinas és imprescindible que no es noti que són pròtesis i que “es deixi enrere el concepte d’ull de vidre”. Ho diu per experiència pròpia. Ell mateix de jove va perdre un dels ulls durant una Festa Major a causa d’un petard i li van haver de col·locar una pròtesi. Però, les que hi havia al mercat no li satisfeien i per això va decidir especialitzar-se en aquest àmbit i fabricar-les ell mateix.

“Actualment som un centre de referència únic a Europa, ja que soc l’únic fabricant que al mateix temps és portador d’una pròtesi”. Una condició que també fa que molts pacients es posin a les seves mans: “Se senten més identificats en saber que també en porto una”, reflexiona l’especialista, que explica que ja porta cinc anys amb el projecte Ocular Lab en marxa. Una trajectòria breu però intensa ja que fins ara ha operat prop d’un miler de persones.

Pacients post sentència

De fet, Salinas també s’encarrega actualment de tractar dos dels joves que van perdre un ull en les protestes post sentència a Barcelona. “Darrerament ens han vingut dos joves que van rebre els impactes dels projectils de foam i els estem tractant des d’aquí”. Un procés que també és llarg ja que les pròtesis es construeixen a mida i seguint tècniques de mapeig que els permeten ser molt més precisos: “Disposem d’un escàner que elabora un mapa de les conques oculars perquè puguem fabricar les pròtesis d’una manera personalitzada”. Tot plegat amb l’objectiu de recuperar un dels òrgans més vitals de l’ésser humà: “És molt gratificant veure la cara de felicitat dels pacients quan senten que tornen a tenir allò que havien perdut”, conclou Salinas.

Recomanacions personalitzades