Molins de Rei viu un 25-N amb torxes per “calar foc al patriarcat”

Més d’un centenar de persones clamen contra les violències masclistes en un marxa de torxes liderada pels col·lectius Les Heures i Molins Feminista que també ha comptat amb altres municipis del Baix Llobregat.

La marxa de torxes del 25N ha recorregut diferents carrers del municipi // @JordiCosta1425
La marxa ha recorregut diferents carrers del municipi // @JordiCosta1425

Acabar amb les violències masclistes a tots els nivells. Aquesta ha estat la reivindicació del 25-N a Molins de Rei, on una marxa de torxes amb més d’un centenar de persones ha clamat per “calar foc al patriarcat”. El Dia Internacional contra la Violència de Gènere ha estat marcat per un últim feminicidi a Tenerife, que aquest dilluns ha elevat a 52 les dones assassinades a Espanya aquest 2019.

Liderada pels col·lectius Les Heures i Molins Feminista, la marxa ha comptat amb la participació d’altres municipis del Baix Llobregat com Esplugues, Cornellà de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts en una acció reivindicativa ideada sota el paraigua de la coordinadora feminista de la comarca, que aquest 25-N ha decidit que fos Molins de Rei qui capitanegés la jornada de lluita.

La cita ha arrencat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de la Creu, també batejada com a plaça de les Dones. Allà, membres de Les Heures i Molins Feminista han recreat un “Akelarre” com a símbol de punt de trobada feminista. “Volíem recordar aquestes reunions de bruixes i també combatre els estigmes que les han envoltades”, ha defensat la membre de Les Heures, Helena Cardona, al Viu Molins de Rei.

De fet, ha estat el foc d’aquest Akelarre l’encarregat d’encendre les torxes de la marxa, que des d’allà ha anat fins a l’Ajuntament pel carrer Major i entonant càntics com “La nit és nostra, cap agressió sense resposta” i “Ja som aquí les dones del Baix Llobregat per acabar amb el patriarcat”. Càntics que s’han combinat amb una batucada feminista que ha ressonat rere cada reivindicació.

També han estat protagonistes les dues pancartes que han capitanejat l’itinerari i que han distribuït la marxa en dues zones diferenciades. Una primera capçalera reservada només per a dones, i una segona àrea mixta que també ha comptat amb la participació d’alguns homes. En la primera pancarta s’hi podia llegir “Si el sistema és violent, nosaltres responem” i en la segona “La nit és nostra”.

Algunes de les participants a la marxa torxes 25N // @JordiCosta1425
Algunes de les participants a la marxa // @JordiCosta1425

Reivindicacions en diferents espais

Les reivindicacions de la marxa han estat diverses i s’han repartit per diferents espais del municipi per arribar a diferents zones. Primer, la comitiva s’ha aturat a l’Ajuntament per reclamar que la fi del patriarcat sigui al centre de les polítiques públiques. També han aprofitat per visibilitzar les violències masclistes que pateixen persones transsexuals i lesbianes per la seva condició sexual i identitària. “Totes les dones lesbianes i transsexuals han de poder veure reconeguts els seus drets i exercir-los plenament”, han reivindicat les concentrades.

Una altra de les parades ha estat davant la Guàrdia Urbana. Allà, les manifestants s’han aturat per “denunciar el masclisme institucional”. De fet, un dels càntics que més ha sonat en aquest punt ha estat: “A mi me cuidan mis amigas y no la Policía”. Davant la comissaria, les concentrades també han advocat  per una major formació en perspectiva de gènere, tant entre els i les professionals que treballen amb dones com entre la mateixa ciutadania. “Cal educar contra les masculinitats violentes”, han esgrimit.

La comitiva també ha arribat fins al barri del Canal, on s’ha aturat davant de l’entitat veïnal del barri. Aquí, el col·lectiu ha lamentat les actituds d’alguns mitjans de comunicació a l’hora d’explicar i combatre les violències masclistes: “Veiem que hi ha mitjans que estigmatitzen les dones agredides i perpetuen els rols de poder”. L’última parada ha estat a l’estació de Renfe, on les concentrades han criticat “la justícia patriarcal” abans d’acabar la marxa a la plaça de la Creu.

n dels lemes de la jornada de lluita Marxa Torxes 25N // @JordiCosta1425
Un dels lemes de la jornada de lluita // @JordiCosta1425

Campanya “No és casualitat, és patriarcat”

La jornada de lluita també ha estat marcada per la campanya “No és casualitat, és patriarcat”, que des de principis de novembre Les Heures i Molins Feminista han impulsat al municipi per donar a conèixer de manera anònima casos de violència masclista.

Les dones que han volgut han pogut compartir violències patides per escrit en cartells que s’han anat penjant en diferents indrets del municipi, des de les parets de la mateixa plaça de la Creu fins a l’Estació i el Racó dels Gegants Vells. Les històries també s’han compartit a les xarxes amb el lema de la campanya com a hashtag.

En paraules de Cardona, “les dones que hi han escrit han explicat com han patit violències en diferents espais i en diferents nivells”. Un fet que, a parer seu, només fa que refutar el leimotiv de la campanya: “No és casualitat, és patriarcat”.

Les històries explicades són diverses i es fan ressò de situacions viscudes tant en entorns excepcionals com en ambients més quotidians. Fins i tot, n’hi ha una que s’ha col·locat en el mateix punt en què es va produir l’agressió.

View this post on Instagram

#noescasualitatespatriarcat

A post shared by MOLINS FEMINISTA (@molinsfeminista) on

Per a les organitzadores, “la resposta a la campanya ha estat molt significativa”. Creuen que potser hi ha influït que fos anònima. “No haver d’identificar-se ha permès que moltes més dones expliquessin el seu cas que no pas si la campanya s’hagués fet directament a les xarxes”, reflexionen.

De fet, ha superat les seves expectatives. Per això, a banda del recull que han fet dels relats a les xarxes socials no descarten fer alguna altra cosa més amb el material recopilat. També expliquen que les dones que ho vulguin encara poden compartir les seves històries fins a finals de mes.

Diumenge Les Heures i Molins Feminista també van organitzar una jornada a la plaça de la Creu amb una trentena de persones per preparar la celebració del 25-N al municipi, fer un dinar i un vermut, un taller d’autodefensa feminista i un mural amb el títol “Calem foc al patriarcat”.

Recomanacions personalitzades