Molins de Rei dedicarà un espai a dones deportades com Neus Català

El ple d’octubre ha aprovat per unanimitat destinar un espai del municipi en record a dones deportades pel nazisme i el feixisme com Neus Català i Conxita Grangé.

Neus Català durant l’entrega de la medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona // Amadalvarez Wikimedia

El municipi recordarà a dones com Neus Català i Conxita Grangé, deportades als camps de concentració nazis durant la Segona Gerra Mundial. Així ho ha aprovat per unanimitat el ple municipal d’octubre a proposta d’una moció d’ERC que ha obtingut el suport de totes les forces polítiques del plenari.

La regidora republicana Marta Espona ha explicat que la moció vol “dignificar la memòria de totes aquelles republicanes deportades pel nazisme i el feixisme”, així com recordar els fets històrics que van succeir per “evitar que es tornin a repetir”. Per això, el text també demana instal·lar una placa en el futur espai que expliqui la biografia de les deportades seguint el criteris que marca la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Des de les files del PSC, l’alcalde Xavi Paz, s’ha compromès a que l’Ajuntament tiri endavant un espai genèric cap a les dones deportades. “Segur que ben aviat serem capaços de trobar el lloc adient i de tirar-ho endavant”, ha dit el socialista.

En el debat de la moció, la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, també ha subratllat la importància de recordar la memòria històrica. “Tenim una llei al respecte que és una de les menys aplicades de la història, ja és hora que comencem a fer alguna cosa”, ha dit Aroca, que considera una “bona notícia” Molins de Rei es comprometi a impulsar espais d’aquest tipus.

Recomanacions personalitzades