Miquel Pahissa Castells, l’art de reproduir i difondre l’arquitectura romànica

Molins de Rei en persona

Miquel Pahissa ha dedicat molts anys de la seva vida a la construcció de maquetes d’esglésies romàniques de Catalunya.

Miquel Pahissa // Carles Joan Pi

Quin creus que és l’origen de la teva passió per la construcció d’algunes maquetes d’esglésies romàniques?

L’afició que tinc per l’art romànic em prové del meu pare, Joan Pahissa Capell,  persona que va dedicar-se a fotografiar esglésies romàniques catalanes. Moltes vegades jo l’acompanyava en els meus desplaçaments, com a comercial de la indústria tèxtil, i d’aquesta manera vaig començar a valorar i estimar el patrimoni de les esglésies romàniques. Ja més tard, i durant uns divuit anys, em vaig dedicar a fer les reproduccions en forma de maquetes, basant-me en els meus coneixements pessebrístics. Aquest treball el realitzava durant vacances, caps de semana i estones lliures.

Com fas la tria de les construccions que vols maquetar?

Primer em documento a través de llibres específics sobre l’art romànic de les esglésies que tenen les característiques que vull reproduir,  per exemple esglésies amb campanars de planta rodona, quadrada, de paret, etc., o que tinguin algun element arquitectònic especial, i finalment les visito i decideixo la que trobo més interessant i atractiva visualment, sempre d’acord amb la meva percepció personal.

Pots explicar els detalls tècnics d’aquesta reproducció?

Les maquetes són fetes d’escaiola, i treballades amb punxons, burils i d’altres eines específiques que jo mateix em faig. Cal tallar, rebaixar i gravar tots els detalls de cada element, parets, finestres, portes, etc., seguint dibuixos a escala i fotografies. Un cop acabades totes les parts, són muntades, les pinto amb aquarel.la i després els dono una capa de vernís. Totes les maquetes de les esglésies son fetes a escala de 1:70, i de 1:40 les portes. El temps emprat per fer una maqueta és de més o menys un any.

Pahissa amb les seves maquetes // Carles Joan Pi

Quina és la finalitat pedagògica d’aquest treball artístic?

Principalment donar a conèixer a tothom com és l’art romànic i el conjunt d’aquest ric patrimoni d’esglésies romàniques que tenim a Catalunya. Poder admirar en miniatura peró amb precisió tots els detalls, campanars, absis, claustres, etc i tota la seva estructura arquitectònica. Va destinat a tota mena de públic.

Creus que el patrimoni arquitectònic de Catalunya, en general, està prou valorat?

Doncs jo diria que potser no està prou promocionat per les diferents administracions, segurament per la manca de recursos, que es destinen a altres finalitats.

Quin balanç fas de la recent exposició a Ca n’Ametller?

Ens sentim molt  satisfets i molt contents. Hem rebut moltes mostres de suport, i elogis molt positius dels nostres treballs. És clar que l’exposició combinava tres apartats i tres expressions artístiques molt diferenciades, però, de fet hi ha un element comú en les diverses trajectòries: la paciència, la passió i el treball ben fet.

El teu treball artístic tindrà continuïtat?

En principi no.

Com et sembla que es pot aprendre a realitzar una bona reproducció arquitectònica, de qualsevol estil?

No és gens fàcil d’aprendre, és molt laboriós. Cal una bona base de  coneixements, per exemple estudis de dibuix industrial i arquitectònic, i també molta pràctica en l’ús de determinats materials. És un conjunt d’habilitats i de sensibilitat. Crec que el factor primordial és sobretot que t’ha d’agradar molt, és a dir, que ho has de gaudir intensament.

Pahissa és autor de diverses reproduccions arquitectòniques // Carles Joan Pi

Recomanacions personalitzades