La biblioteca El Molí, un gran equipament cultural

Es confirma allò que publicàvem en un article escrit a dues mans en aquest mitjà, quan l’edifici del Molí encara era un projecte i no estaven definits els usos del primer pis ni la planta baixa. Després, de manera precipitada i en contradicció amb el pla d’usos inicialment aprovat, es va fer un procés participatiu que va reorientar el projecte de manera bastant coincident amb algunes de les nostres opinions.

Sincerament ens dolia la percepció que algunes persones tenien de la biblioteca, ignorant allò que significa una biblioteca moderna i ben dotada com a eix que irradia cultura, intel·ligència col·lectiva i raonament. Hi ha persones de la vila i també alguns responsables polítics que entenien la biblioteca com un armari de llibres on els estudiants, que no tenen condicions a casa per fer els deures, hi passen la tarda.

En aquest article volem insistir amb el que dèiem llavors: la biblioteca ha de ser la casa gran de la cultura. Les dades estadístiques de l’ús de la biblioteca ho assenyalen. Des que va obrir l’1 d’abril fins al 31 d’agost, l’increment d’activitat respecte a tot l’any anterior ha estat espectacular. S’han fet 20.732 préstecs (+91,13%), 6.449 usuaris de préstec (+110,75%), s’ha obert al públic 689 hores (+39,19%) durant les quals acudiren 28.968 visitants (+104,33%), s’han inscrit 1.083 socis nous (+866,96%), s’han  realitzat 60 activitats (+100%) amb 2.049 assistents (+123,45%) i 22 visites escolars (+83,33%) amb 795 assistents (+216,73%).

Biblioteca El Molí // Viu Molins de Rei

Es una llàstima que aquestes dades estadístiques no discriminin les persones usuàries per gènere i edat. Ens ajudaria per avançar en els plans de promoció de la lectura. Un increment exponencial que indica vida cultural, sobretot lectora.

Queda palesa la idea, constatada en altres llocs, que el potencial cultural i l’atractiu d’un equipament que gira a l’entorn de la lectura es impressionant i molt necessari. Hem de completar el projecte del centre cultural El Molí a l’entorn de la biblioteca, plans de lectura, cultura i formació al llarg de la vida.

Com diuen els entrenadors de futbol, encara hi ha molt marge per millorar. Aquestes dades estadístiques solament ens diuen que hem començat un camí que cal potenciar. Tenim un bon equipament i bones professionals, però una plantilla massa curta per estar a divisió d’honor. De moment començaria obrint més matins, la majoria de biblioteques només tanquen dilluns al matí i diumenge. I això vol dir més personal. Aquest tipus d’ocupació té futur, de qualitat i no és deslocalitzable .

Fa uns dies Carles Francino, en un article a El Periódico de Catalunya, recollia una frase de l’editor i escriptor Jordi Nadal que deia “les bones lectures foragiten la trivialitat i la tribalitat”. Dues qüestions sobre les que hi hem de reflexionar i prendre’ns molt seriosament en aquest moment convuls que ens toca viure.

Recomanacions personalitzades