El nou govern tindrà només dues persones amb dedicació exclusiva

L’alcalde, Xavi Paz, i la tinent d’alcalde Ainoa García són els únics membres de l’equip de govern que tindran dedicació completa a l’Ajuntament. Àlex Herrero estrenarà una nova modalitat de mitja jornada i els altres regidors socialistes tindran una dedicació parcial mentre treballen en altres llocs.

Miguel Zaragoza (PSC) va presentar la proposta al passat ple // Clàudia Ferràndiz

El nou govern municipal del PSC només tindrà dues persones treballant amb dedicació exclusiva a l’Ajuntament. Seran l’alcalde, Xavi Paz, i la tinent d’alcalde Ainoa García, que dirigeix l’àrea de Serveis a les Persones. Aquesta decisió suposa reduir de tres a dos els membres de l’equip de govern amb retribució de dedicació completa a l’Ajuntament de Molins de Rei.

Durant l”època de la sociovergència eren quatre. La decisió de quedar-se en dos respon a les particularitats professionals dels set regidors socialistes que conformen el govern municipal, però també es pot interpretar com una vacant que en qualsevol moment pot ocupar un regidor de Junts per Molins de Rei si finalment acaben signant un acord de govern.

El que no ha experimentat canvis són els salaris de les dedicacions exclusives. Com es va acordar en la darrera modificació, realitzada pel tripartit independentista, l’alcalde cobrarà un sou brut anual de 47.413,10 euros bruts anuals, mentre que la tinent d’alcalde amb dedicació exclusiva, Ainoa García, rebrà una retribució de 41.583,92 euros bruts anuals.

Una nova dedicació parcial a mitja jornada

Fins ara, l’Ajuntament comptava amb dos tipus de dedicacions: l’exclusiva i la parcial, de vuit hores setmanals (menys de dues hores al dia). No hi havia un terme mig. Per aquesta raó, el nou govern municipal ha creat una nova jornada per polítics de la corporació municipal de 20 hores setmanals. El regidor Àlex Herrero serà qui estrenarà aquesta retribució a mitja jornada. La proposta, aprovada en el ple ordinari del mes de juliol, va sortir endavant amb els vots a favor del PSC i Junts per Molins, i la resta de l’oposició en contra.

El salari brut anual per a la dedicació de 20 hores setmanals d’Àlex Herrero serà de 26.000 euros distribuïts en 12 mensualitats de 2.166,67 euros, una retribució que algunes formacions polítiques han titllat de massa “elevada“.

El tinent d’alcalde Miguel Zaragoza defensa que al setembre es farà un debat sobre la taula de retribucions per discutir “si la dedicació per a aquest sou ha de ser més o menys”, tenint en compte les crítiques de l’oposició.

Els quatre regidors socialistes restants mantindran la jornada parcial de vuit hores a la setmana. Com que tots són també tinents d’alcalde, el seu sou brut serà de 15.212,88 euros anuals, sense canvis respecte a l’anterior govern independentista.

El govern socialista tampoc ha modificat el salari dels regidors de l’oposició, que cobren 4.560 euros anuals. Zaragoza considera que aquests salaris tampoc estan actualitzats” i que cal “buscar una retribució alternativa”.

Només Junts per Molins dona suport al PSC

El regidor de Junts per Molins Ramon Sánchez va celebrar la nova dedicació parcial proposada pels socialistes. Segons l’exalcalde, “molts regidors dediquen més hores de les que es remuneren”. “L’escalat que teníem no era just”, va assegurar Sánchez, que va viure en carn pròpia durant l’anterior mandat les dificultats de combinar un negoci privat amb la quantitat d’hores que requereix representar a Molins de Rei en l’àmbit institucional.

El posconvergent va explicar que s’estava “desprestigiant la política”. “Si no som capaços de pagar bé a les persones perquè puguin invertir-hi el seu temps, arribarà un moment en què ningú es dedicarà a la política”, va afirmar.

Ramon Sánchez (Junts per Molins) en el ple de juliol, celebrat dijous passat // Clàudia Ferràndiz

La resta de l’oposició no va rebre amb tant d’entusiasme la proposta dels socialistes. El regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, va indicar que no estan d’acord en introduir una nova dedicació “sense tenir una visió del conjunt” dels sous de tots els regidors i de la resta de dedicacions. El comú creu que la modificació de l’escalat hauria d’anar acompanyada d’un “ajustament” dels altres salaris.

En la mateixa línia, la portaveu de Molins Camina, Ana Aroca, va comentar que s’hauria de fer “un replantejament global de les dedicacions i dels sous”. La regidora va defensar que els salaris són “prou elevats” en comparació amb els dels treballadors municipals. “Primer cal dignificar els sous dels nostres treballadors, i després en tot cas apujar el dels polítics”, va sentenciar.

Miguel Zaragoza va assegurar a Aroca que, en paral·lel, el govern està parlant amb els treballadors municipals. El regidor va explicar que faran “una valoració dels llocs de treball” perquè “la taula retributiva de l’Ajuntament s’ha de modificar”.

Carles Ros (CUP) durant el ple ordinari de juliol // Clàudia Ferràndiz

El regidor de la CUP Carles Ros va defensar la creació d’una nova dedicació de 20 hores setmanals, ja que cal una “dedicació més presencial” per “agilitzar l’estructura interna de l’Ajuntament”.

Tot i això, Ros també considera que el sou que es proposa per a la nova dedicació és “molt elevat” i que és “el doble de la mitjana catalana”. El portaveu de la formació anticapitalista va afirmar que no comparteixen aquest salari “desorbitat” sense “una justificació ni un debat”. La regidora de Ciutadans, Laia Cassauba, va concidir amb Ros que és una “barbaritat”.

Des d’ERC, Marcel López va criticar que han rebut “poca informació” per comprendre per què cal una nova dedicació parcial. El republicà creu que cal “regularitzar la remuneració del personal polític dins l’Ajuntament” el més aviat possible.

Recomanacions personalitzades