Molins de Rei fa 25 anys que acull infants saharauis

Aquest any han vingut set menors d’entre 10 i 12 anys dels campaments de Tindouf, a Algèria. El president de Molins de Rei amb el Sàhara, Miki Rosas, ha explicat que, des del 1994, lluiten per la independència d’aquesta regió del nord-oest d’Àfrica.

Els infants saharauis acollits aquest estiu // Clàudia Ferràndiz

L’entitat Molins de Rei amb el Sàhara fa 25 anys que participa en el projecte ‘Vacances en Pau’ perquè infants saharauis dels campaments de Tindouf, a Algèria, puguin passar els mesos de juliol i agost amb famílies del municipi. Aquest any, han arribat set nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. 

Quatre infants repeteixen l’experiència i els altres tres mai havien passat l’estiu a Molins de Rei. El president de l’entitat, Miki Rosas, ha explicat a Viu Molins de Rei que havia de venir un menor més, però no ha pogut perquè es va trencar la cama dos dies abans d’agafar l’avió. 

Els infants van arribar fa unes dues setmanes. De moment han fet revisions mèdiques i dentals, i estan anant a un casal d’estiu. “La primera quinzena de juliol és perquè la família i el nen es coneguin”, ha comentat Rosas. 

El president de Molins de Rei amb el Sàhara ha afegit que és durant aquests primers dies quan hi poden haver més complicacions, ja que costa comunicar-se amb els infants perquè “no parlen castellà”. A l’agost, les famílies “s’enduen el nen com si fos un fill més”, ha indicat a Viu Molins de Rei.

Els infants han pogut participar durant la tarda en tallers de circ // Clàudia Ferràndiz

Festa solidària amb circ i tómbola

Quan arriba el setembre, els infants tenen ganes de tornar per retrobar-se amb la seva família. Viatgen cap a casa seva amb una motxilla amb 30 quilos de roba, menjar i medicaments. Els nens també tornen amb una part de diners en efectiu.

Amb la festa solidària pel Sàhara, que enguany s’ha celebrat aquest divendres a la plaça del Palau a la tarda, l’entitat busca “recaptar fons perquè els infants retornin als campaments amb un mínim de diners i equipaments per fer una mica més suportable la vida” a Tindouf.

Molins de Rei amb el Sàhara ha recollit diners un any més amb una tómbola solidària que costa tres euros i reparteix obsequis que han cedit les botigues i els comerços del municipi. A més, s’ha fet una rifa de premis de més valor i un sopar solidari amb pinxos que els saharauis tenen el costum de menjar a les dunes.   

La benvinguda dels nens i nenes saharauis també s’ha celebrat amb tallers organitzats per Circ Giravolt, que a la nit han fet un cabaret. 

La festa solidària s’ha fet a la plaça del Palau // Clàudia Ferràndiz

Tres joves han presentat un llibre de poesia que han publicat amb una subvenció dels pressupostos participatius ‘Mou! El Cul!’. ‘Batecs’ tracta cinc grans temes, com l’amor i la família, i contextualitza el conflicte del Sàhara. A banda de poemes dels autors molinencs, també inclou textos d’escriptors saharauis. 

Un dels autors, Quim Vinyes, ha explicat que els temes que aborden són “els batecs que dinamitzen el món”, i que són “essencials” per a qualsevol persona, ja visqui al Sàhara o a Catalunya. Els joves volien que el llibre fos solidari i van decidir invertir-ne els beneficis en un projecte del municipi.

Una de les autores del llibre, Joana Vallès, llegint un poema // Clàudia Ferràndiz

25 anys lluitant per la independència del poble saharaui

Miki Rosas ha comentat que des de Molins de Rei amb el Sàhara fa 25 anys que lluiten perquè el poble saharaui assoleixi “la seva independència”. Volen “sensibilitzar la població” de la “responsabilitat històrica” que té amb el poble saharaui, que pateix “una repressió brutal i unes condicions extremes de vida”. 

El president de l’entitat ha assegurat que Espanya és “legalment la responsable” de la província del Sàhara occidental, a causa de la “inepta descolonització” que va fer de la regió als anys 60 i 70. “Des d’aquí exigim al govern espanyol que assumeixi d’una vegada per totes les seves responsabilitats”, ha reclamat.

Mah Yahdih, delegat adjunt del Front Polisari a Catalunya, ha denunciat que Espanya va abandonar “ciutadans espanyols de ple dret” i, després de gairebé 44 anys, “no ha assumit cap responsabilitat” ni ha saldat “el deute que té amb el poble saharaui”.

El president de Molins de Rei amb el Sàhara, Miki Rosas // Clàudia Ferràndiz

La regidora de Ciutadania i Voluntariat, Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido, ha afirmat que s’ha de “visibilitzar el conflicte” i “lluitar perquè es faci justícia amb el poble saharaui”. En aquest sentit, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha recordat que per resoldre una injustícia primer “s’ha de conèixer”, i que Molins de Rei amb el Sàhara fa 25 anys que s’esforça per sensibilitzar els ciutadans sobre aquest tema, a banda de “millorar” la vida dels infants que vénen a Catalunya.

Paz ha desitjat als nens i nenes saharauis que tinguin una “estada exitosa” i ha comentat que espera que arribi un any en què ja no faci falta acollir els menors perquè “la situació estigui resolta”.

Una nena jugant a la plaça del Palau durant la festa solidària amb el Sàhara // Clàudia Ferràndiz

Recomanacions personalitzades