Mercè Managuerra guanya el Premi Margarida Xirgu 2019

El jurat ha valorat la interpretació de l’actriu en l’obra ‘El mercader de Venècia’, escrita per William Shakespeare i dirigida per Konrad Schiedrich, que ha estat en escena aquesta temporada 2018-2019 a la Sala Versus Glòries de Barcelona.

El cor Quòdlibet ha interpretat una cançó dedicada a Margarida Xirgu // Clàudia Ferràndiz

El premi que reconeix la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina ha estat per a Mercè Managuerra. L’actriu s’ha endut el 45è Premi Memorial Margarida Xirgu per la seva interpretació del personatge de Shylock en l’obra ‘El mercader de Venècia’, escrita per William Shakespeare i dirigida per Konrad Schiedrich. La funció ha estat en escena aquesta temporada 2018-2019 a la Sala Versus Glòries.

El jurat, integrat per una vintena de membres de diferents grups de teatre amateur de Catalunya, ha valorat la “complicitat” i la “fidelitat” de Managuerra, la relectura que ha fet dels clàssics universals, el seu “mestratge en l’art de la interpretació” i que és una “arriscada productora” i una “incansable promotora de projectes”, segons ha afirmat la presidenta del Teatre 15 Arcades, Elisa Poch. El jurat també ha reconegut el treball de l’actriu “sense grans artificis escènics” i amb “l’essència de la paraula com a fonament d’una bona interpretació”, ha afegit Poch. 

Mercè Managuerra // Guillem Medina – Wikimedia Commons

Mercè Managuerra va ser directora artística del Teatre Akadèmia durant una dècada. A finals del 2018 va engegar una nova companyia teatral, Dau al Sec, i ‘El mercader de Venècia’ ha estat el seu primer espectacle, que van estrenar a la Sala Versus Glòries. Aquest clàssic de William Shakespeare aborda el naixement de la banca i el capitalisme salvatge, i explora la expansió del poder econòmic i com impacta en les relacions humanes. L’adaptació de Konrad Schiedrich redueix l’obra a quatre personatges.

No m’ho crec, estava fora de les meves expectatives”, ha confessat Managuerra quan l’actriu Lluïsa Castell, guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2018, li ha donat la notícia per telèfon. El nom de la guardonada s’ha donat a conèixer, per vintè any consecutiu, a Molins de Rei. L’entrega del premi es farà d’aquí dues setmanes a l’Institut del Teatre.

El president de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), Ignasi Roda, ha recordat que el Premi Memorial Margarida Xirgu vol donar “visibilitat” a les actrius i “apoderar-les”. Roda ha defensat que no volien fer públic el nom de la guardonada en un acte “simplement protocol·lari”. Per això, també hi han participat Lluïsa Castell, el grup coral Quòdlibet i Teatre 15 Arcades.

Lluïsa Castell ha trucat a Mercè Managuerra per donar-li la notícia // Clàudia Ferràndiz

Roda ha desitjat que “tant de bo” aquest premi “adquireixi la rellevància que li pertoca”. “Serà aleshores quan podrem dir que Molins de Rei estima la seva Margarida Xirgu”, ha comentat. En aquest sentit, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, també ha considerat que l’acte d’entrega del guardó ha de tenir una “assistència massiva”, i que el municipi “se l’ha de fer seu”.

Coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort, Paz ha volgut ressaltar quatre vessants de Margarida Xirgu: el d’actriu que “on anava tenia èxit”; el de “pionera”; el de directora per l’escola que va fundar a Montevideo, a l’Uruguai; i el de “reivindicativa”, lligat als “valors republicans” de la molinenca, que la van obligar a exiliar-se a l’Amèrica del Sud.

Recomanacions personalitzades