PICAM, 15 anys donant a conèixer i normalitzant la realitat dels malalts de càncer

L’entitat molinenca que ofereix diversos programes per prevenir el càncer i ajudar els malalts celebrarà el seu aniversari amb un concert al Casal Cívic de la Riera. Des que va néixer el 2004 ha aconseguit arribar a més poblacions i ha incorporat nous serveis.

PICAM va néixer el 2004 al barri de la Riera Bonet // PICAM

L’entitat Prevenció i Informació Càncer Molins (PICAM) celebrarà aquest divendres 28 de juny amb música mística al Casal Cívic de la Riera Bonet que fa 15 anys que va néixer. Amb un concert d’Airun, l’associació sense ànim de lucre vol agrair “el suport i la col·laboració” dels veïns de la Riera Bonet, el barri on van constituir-se i que sempre els “ha ajudat”.

Som pacients al servei de pacients”, assegura la presidenta de PICAM, Berna Moreira. El 2004, un grup de dones supervivents de càncer van començar a reflexionar sobre com havien viscut la malaltia. “No teníem prou informació, només sobre la investigació”, valora Moreira. La supervivent recorda que “no hi havia educació” sobre com prevenir el càncer i com fer-ne un diagnòstic precoç. 

Cartell del concert del dia 28 de juny // PICAM

Aquestes mancances que van experimentar quan van tenir càncer les va portar a crear PICAM. “La nostra base és l’experiència que vam tenir amb la malaltia”, comenta Moreira. Des de l’entitat ofereixen tot allò que les supervivents van trobar a faltar, com musicoteràpia o tallers de relaxació. També es nodreixen de la informació i les noves idees que reben a les xerrades o les jornades a les quals assisteixen.

PICAM va constituir-se, primer, per fomentar la prevenció i la informació del càncer. El programa que dona nom a l’entitat encara continua vigent avui dia, i a través d’ell l’associació difon consells per prevenir la malaltia, la importància d’un diagnòstic precoç i els progressos en la investigació.

En aquest sentit, l’entitat compta amb un programa setmanal a Ràdio Molins de Rei en què dona a conèixer avenços en la investigació del càncer, hàbits saludables, recomanacions i vocabulari relacionat amb la malaltia, segons explica la cap de Comunicació de PICAM, Maria Teresa Mariano. També entrevisten personatges destacats en aquest món, com metges. “És un programa de càncer esperançador”, assenyala Mariano.

L’entitat també va celebrar l’aniversari amb un sopar a Barcelona // PICAM

Els serveis que ofereix PICAM es divideixen en quatre grans programes

Poc a poc, l’entitat ha anat incorporant noves línies d’actuació, com l’estètica oncològica. Moreira explica que “no tothom pot permetre’s perruques” perquè moltes dones tenen entre 30 i 50 anys i, amb la malaltia, el seu salari disminueix i han de fer front a més despeses, o bé directament disposen de “pocs recursos”. Per això, des de PICAM es va impulsar un banc de perruques de préstec gratuït. També s’organitzen tallers de mocadors, cosmètica i maquillatge.

La presidenta de l’entitat indica que és important que els pacients normalitzin la seva malaltia. A través del programa El fil de la vida, l’entitat, declarada d’utilitat pública, promou activitats que ajuden els afectats a mantenir les relacions quotidianes i a adaptar-se a la nova realitat que han d’afrontar. A banda de diversos tallers grupals de manualitats o per tractar l’estrès, l’ansietat i les emocions, PICAM també organitza sortides culturals mensuals i unes colònies en algun racó de Catalunya.

Es tracta que el pacient tingui un moment d’esbarjo, però que sàpiga que es troba amb un grup que ha viscut la malaltia”, comenta la presidenta de l’entitat. Moreira creu que en aquest entorn el malalt sent que “pot treure’s la perruca” i compartir les seves experiències.

Un altre dels pilars de PICAM és el programa Camina, destinat a fomentar l’exercici físic entre els pacients i els supervivents de càncer. Inclou activitats com una marxa nòrdica, ioga, pilates o exercici aquàtic.

PICAM atén el pacient de càncer des que és diagnosticat fins que torna completament a la normalitat. En aquest sentit, la presidenta considera que s’ha de “donar visibilitat” a allò que apareix no només durant la malaltia, sinó que també després. “Surts més fort del que eres abans”, comenta Maria Teresa Mariano. Però el càncer també deixa “seqüeles psicològiques” i et fa “replantejar” moltes coses, segons Moreira.

Una marxa nòrdica canina organitzada per l’entitat // PICAM

PICAM ha arribat a nous indrets de Catalunya

En 15 anys, PICAM s’ha expandit per Catalunya i ha aconseguit tenir presència a nous indrets de Badalona, Barcelona i Sabadell. Compta amb un equip conformat sobretot per supervivents de càncer i voluntaris, dos fisioterapeutes i una psicòloga.

L’entitat sobreviu a partir d’aportacions voluntàries i subvencions. En aquest sentit, PICAM també està de celebració perquè a través de la 4a Caminada Solidària contra el Càncer que va organitzar el 19 de maig la Fundació Vallformosa i el Centre Excursionista del Penedès han recaptat 11.400 euros. 

Amb aquests nous donatius, una de les fites que es marquen ara és aconseguir que l’Ajuntament de Molins de Rei els cedeixi “un espai a l’antic CAP” per disposar d’una sala on fer-hi “activitats i serveis individuals” que no poden fer-se al Casal Cívic de la Riera Bonet, segons la presidenta. Moreira explica que també volen ampliar els serveis que ofereixen de “fisioteràpia, assessorament i educació en l’alimentació”,  i “arribar a tota la comarca”. Per això destaca que és necessari “facilitar el transport” als malalts que vénen d’altres localitats.

D’esquerra a dreta, Jordi Solís (Centre Excursionista del Penedès), Queta Domènech (Fundació Vallformosa) i Berna Moreira (PICAM) // Fundació Vallformosa

“La mort i la malaltia també formen part de la vida”, recorda Berna Moreira

La presidenta de l’entitat creu que, malgrat tot, el nivell de desinformació pel que fa al càncer continua sent elevat. La gent jove acostuma a estar menys conscienciada, encara que a PICAM han atès molts pacients d’entre 16 i 25 anys.

La presidenta reivindica la importància de continuar donant a conèixer una malaltia que cada any registra milers de nous casos. L’any 2018, 270.363 persones van ser diagnosticades de càncer a Espanya, segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Moreira atribueix la falta d’informació en part al fet que els temes que “ens enfronten a la mort” són “tabú” a la societat occidental. “La mort i la malaltia també formen part de la vida”, recorda la presidenta de l’entitat.

Per fer front al càncer, segons Berna Moreira calen “canvis a escala social”. “Cal viure amb la major qualitat de vida, informar de com fer-ho i dels hàbits saludables que prevenen les malalties”, assenyala. Fa més d’una dècada que des de PICAM lluiten per aconseguir-ho, i en els propers anys volen continuar en la mateixa línia, impulsant xerrades, tallers i activitats que alleugereixin i normalitzin l’experiència de passar per un càncer.

PICAM té presència a Molins de Rei, Badalona, Barcelona i Sabadell // PICAM

Recomanacions personalitzades