La cooperativa Som Mobilitat constitueix un grup a Molins de Rei

L’empresa sense ànim de lucre vol que el municipi disposi d’almenys un vehicle d’ús compartit i elèctric, ja que és un “nus de comunicacions”, segons assegura un dels impulsors de l’agrupació local, Albert Artés.

Un dels cotxes elèctrics de la cooperativa // Grup local de Som Mobilitat

La cooperativa Som Mobilitat ha creat un grup local per aconseguir que Molins de Rei disposi d’almenys un vehicle d’ús compartit i elèctric, igual que altres poblacions catalanes com Badalona o Sabadell. 

Un dels impulsors de l’agrupació, Albert Artés, assegura a Viu Molins de Rei que el municipi és un “nus de comunicacions”. Per aquest motiu voldria que de cara al 2023 compti amb quatre vehicles elèctrics. Això depèn del ritme de creixement del grup local, de moment integrat per set membres.

Artés explica que l’agrupació ha demanat a l’Ajuntament de Molins de Rei “tenir una plaça de cotxe elèctric reservada”. L’objectiu és que el lloc de pàrquing sigui públic, ja que la cooperativa traurà “de circulació els cotxes privats” i això “és un benefici pel conjunt de la població”, segons el soci de Som Mobilitat. 

La cooperativa aposta pel sistema de vehicle-to-grid o ‘vehicle en xarxa’, que permet que el cotxe cedeixi energia a la xarxa elèctrica quan és endollat en un punt de recàrrega i les bateries ja estan carregades.

Som Mobilitat també intentarà que l’Ajuntament compri hores de conducció per distribuir-les entre els ciutadans i que puguin experimentar com funciona el servei, seguint l’exemple de Rubí. En aquest municipi, el consistori va adquirir una bossa de 3.600 hores de conducció que va repartir en vals gratuïts de 5 hores a comerços, empreses i entitats perquè fessin difusió de la iniciativa. 

Segons Artés, el consistori veu “amb bons ulls la iniciativa”, encara que de moment “no hi ha res acordat”. El membre de Som Mobilitat considera que l’administració local “ha de tenir clar” que no es pot continuar “omplint” els espais públics de cotxes que “creen congestió i accidents”. “La mobilitat privada hauria de ser l’excepció”, remarca l’impulsor. S’ha d’evitar que “els carrers” serveixin “com a aparcament” i “reduir el nombre de vehicles que circulen”.

La presentació de l’agrupació va tenir lloc a la Federació Obrera // Grup local de Som Mobilitat

El preu per hora de lloguer ronda entre els 4 i els 5 euros

Fundada fa tres anys a Mataró, la cooperativa sense ànim de lucre Som Mobilitat s’estructura en grups locals i compta amb uns 1.300 socis. L’agrupació de Molins de Rei va néixer a la Fira de la Candelera d’enguany amb el suport del servei d’empresa de l’Ajuntament i va donar-se a conèixer el 15 de maig en una presentació amb Ramon Sánchez, Sílvia Guillén i Josep Raventós; l’alcalde, la regidora de Mobilitat i el regidor de Medi Ambient d’aleshores respectivament.

Per fer-se soci, cal abonar deu euros i, a partir d’aquí, es poden utilitzar qualsevol dels 25 cotxes elèctrics que circulen per Catalunya. El preu per hora de lloguer, que ronda entre els 4 i els 5 euros, inclou el manteniment del vehicle, gestionat pels membres de la cooperativa voluntàriament. “Amb Som Mobilitat t’estalvies les despeses de manteniment i tens la certesa que el cotxe sempre estarà circulant”, comenta Albert Artés.

L’usuari pot optar per pagar individualment les hores que utilitza el vehicle, apadrinar per ajudar a finançar la compra del cotxe en l’àmbit local, o invertir una quantitat de diners determinada per anar-la gastant a mesura que utilitza l’automòbil.

El preu per hora de lloguer del cotxe elèctric ronda entre els 4 i els 5 euros // Grup local de Som Mobilitat

Repensar la mobilitat

L’aposta de Som Mobilitat és que cadascú es plantegi “la mobilitat motoritzada com l’última de les opcions”, explica Artés. És a dir, que quan la bicicleta i el transport públic no siguin alternatives factibles, s’opti pel “vehicle d’ús compartit i elèctric” que promou la cooperativa. “El cotxe de combustió només respon als interessos mercantils de les multinacionals”, denuncia el soci de l’empresa. 

La majoria de gent no faria falta que disposés de cotxe propi”, creu Artés. El membre de Som Mobilitat opina que cadascú “ha de reflexionar sobre la seva mobilitat” i l’ha d’entendre “des d’un aspecte global”. Considera que tothom ha de decantar-se per un “consum responsable” i “repensar” el que fa atenent el “punt de vista social”, no només la “comoditat”.

Segons Artés, el problema de fons és “descongestionar les carreteres”. Per això cal ser “exigents” com a “consumidors i ciutadans” davant l’administració i fer front a “polítiques capitalistes” que busquen “guanyar diners”, manifesta.

Recomanacions personalitzades