Junts per Molins i ERC rebutgen la proposta cupaire de governar en minoria

La formació anticapitalista suggeria donar suport extern a un govern format exclusivament per ERC i Junts per Molins, amb el candidat republicà, Marcel López, com a alcalde del municipi. “Estàvem disposats a parlar d’un govern independentista a tres”, respon el posconvergent Ramon Sánchez.

L’últim ple municipal // Arxiu

La CUP ha proposat donar suport des de l’oposició a un govern format exclusivament per ERC i Junts per Molins si el candidat republicà, Marcel López, és l’alcalde del municipi durant la propera legislatura. Però els dos partits “han optat per no donar resposta”, segons han afirmat els cupaires en un comunicat. 

La candidatura anticapitalista ha explicat que Junts per Molins va comunicar aquest dijous que “renunciaven a fer la proposta i es quedarien a l’oposició”, i que no han “pogut valorar” les “propostes programàtiques d’aquest possible acord de govern”. I és que els cupaires, a més de deixar clar que no entrarien al govern, demanaven una proposta d’acord de govern entre Junts per Molins i ERC. Amb tot, els tres regidors que la CUP va aconseguir a les eleccions del 26 de maigvotaran al ple d’investidura” el cap de llista, Carles Ros.

En cas que tirés endavant un govern d’ERC i Junts per Molins, la CUP s’havia compromès a ser “un suport actiu per al govern des de l’oposició” per “arribar a acords” que permetessin “desenvolupar el programa polític” que defensen. Així mateix, la formació havia traslladat la seva “predisposició d’investir Marcel López alcalde de Molins de Rei”.

Segons el partit, un acord de govern entre ERC i Junts per Molins respectaria “la clara majoria d’esquerres existent dins el bloc sobiranista” i seria “garantia que una força política aliena a la sociovergència” lideraria “el nou govern municipal”. 

En l’escrit, la CUP ha destacat que espera que Junts per Molins “no acabi entrant en un govern liderat per Xavi Paz”, perquè seria “una molt mala notícia per als interessos” dels ciutadans. També ha afegit que, en cas que això no passi, “l’escenari actual podria canviar si es pot bastir una alternativa de govern forta i engrescadora”.

“Estàvem disposats a parlar d’un govern independentista, però a tres”, respon Junts per Molins

Per la seva banda, l’alcalde en funcions i candidat de Junts per Molins, Ramon Sánchez, explica a Viu Molins de Rei que la CUP va fer aquesta proposta aquest dilluns després “d’una setmana on els trucàvem per parlar però no ens agafaven el telèfon”.

“Si amb un govern de 13 regidors -en referència a l’actual- ha estat difícil, imagina fer-ho amb un de només 8 regidors”, diu Sánchez argumentat la negativa a governar amb minoria amb ERC amb el suport extern dels cupaires. “La nostra asamblea no ho va veure gens clar”, afegeix.

“Junts per Molins estava disposat a parlar d’un pacte independentista, però a tres bandes, assegurant la majoria absoluta”, remarca Sánchez. “Sent conscients que la situació no és la mateixa que el 2017 perquè la relació de forces és entre iguals i potser l’acord podria ser més complicat”, matisa el portaveu de Junts per Molins.

El partit, que ha passat de sis a quatre regidors, necessita temps per “reflexionar” sobre els resultats d’una forma més “serena”. De moment, Junts per Molins començarà la legislatura des de l’oposició.

Amb aquest escenari, i a menys de 24 hores pel ple d’investidura, tot sembla apuntar que Xavi Paz (PSC), candidat de la llista més votada amb 7 regidors, serà el nou alcalde de Molins de Rei governant en minoria.

Recomanacions personalitzades