Les històries de Joan Pi i Saumell es recuperen en una reedició del llibre ‘El batec d’una plaça’

L’obra que repassa part de la història de la plaça de la Vila reneix gràcies a l’esforç del fill de l’autor, Carles Joan Pi. La presentació, duta a terme a l’espai protagonista, reuneix a l’alcalde actual i al de la primera edició del llibre per comprovar que la plaça ha bategat i ho continua fent.

El director de Viu Molins de Rei, David Guerrero, va ser l'encarregat de presentar l'acte // Clàudia Ferràndiz

El director de Viu Molins de Rei, David Guerrero, va ser l’encarregat de presentar l’acte // Clàudia Ferràndiz

El Camell, el Carnestoltes, manifestacions, edificis que desapareixen i d’altres que s’amplien, botigues que tanquen i d’altres que obren. La plaça Catalunya és l’epicentre d’una part important de l’activitat molinenca. El llibre ‘El batec d’una plaça’, de Joan Pi i Saumell, dona a conèixer els seus orígens i les històries que l’han conformat.

Publicat al 1997, era pràcticament impossible fer-se amb una còpia de l’obra a dia d’avui tot i l’alt valor històric que representa. És per això que Carles Joan Pi, fill del cronista molinenc ja mort, va decidir enguany que s’havia de ser un esforç per reeditar el llibre.

“Tots els pobles tenen el seu determinat espai públic conegut per plaça”, escrivia Joan Pi i Saumell en l’original de fa 22 anys, publicat de nou tal qual, sense retocs. L’autor explicava que aquests espais s’ubiquen en llocs cèntrics, com és el cas de la plaça Catalunya, coneguda popularment com a plaça de la Vila o plaça de l’Ajuntament.

La publicació dona a conèixer la història i les anècdotes d’edificis emblemàtics, de personatges il·lustres i de gent senzilla nascuts a la plaça, d’alguns fets històrics i de diverses activitats que han tingut lloc en aquest espai.

Els assistents a l'acte van poder adquirir el llibre a la mateixa plaça de la Vila // Clàudia Ferràndiz

Els assistents a l’acte van poder adquirir el llibre a la mateixa plaça de la Vila // Clàudia Ferràndiz

La reedició ha estat possible gràcies a l’esforç del seu fill, Carles Joan Pi, col·laborador de Viu Molins de Rei amb la secció Molins de Rei en persona. S’ha encarregat de convèncer diferents negocis per reeditar un llibre que en el seu moment va finançar la desapareguda Caixa Penedès. Aquest cop la publicació ha anat a càrrec d’aquest mitjà i Digital1425 s’ha fet càrrec de la producció i impressió.

Presentació a l’espai protagonista

L'actual alcalde, Ramon Sánchez, i el de fa 22 anys, Josep Janés, durant la presentació del llibre // Clàudia Ferràndiz

L’actual alcalde, Ramon Sánchez, i el de fa 22 anys, Josep Janés, durant la presentació del llibre // Clàudia Ferràndiz

‘El batec d’una plaça’ viatja per la història d’aquest espai fins al 1997, abans que la plaça passés per una nova remodelació que la va deixar amb l’aspecte actual. Precisament per això, l’acte de presentació celebrat el dilluns previ a Sant Jordi es va dur a terme en el espai protagonista del llibre. “Aquest acte no és per caure en la nostàlgia. És per entendre d’on venim i cap a on anem”, començava advertint David Guerrero, director de Viu Molins de Rei.

Josep Janés, que era alcalde quan es va publicar el llibre per primera vegada, va ser l’encarregat de glossar la obra literària i la plaça, remarcant “la prosa poètica, la musicalitat i la riquesa del llenguatge” de ‘El batec d’una plaça’. “No hi ha ni un paràgraf, frase o capítol que no aporti informació rica del passat d’aquesta plaça”, va destacar Janés.

Els batecs continuen

Durant la seva intervenció va parlar dels canvis que ha viscut la plaça al llarg dels anys però també d’allò que s’ha mantingut inalterable. “Els batecs han continuat”, va celebrar. L’exalcalde de Molins de Rei va anar més enllà i va demanar que potser algú hauria de completar la reedició actual amb els batecs soferts durant els 22 anys que han transcorregut des que es va publicar l’exemplar per primera vegada.

Per la seva banda, l’actual alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez, va insistir que els polítics han de “protegir i conservar elements patrimonials del municipi” i permetre que la plaça “continuï bategant”. També va subratllar la importància de llibres com aquest, que donen a conèixer “els orígens que conformen la nostra identitat”.

Després de compartir els records que té d’una plaça en què hi passava moltes tardes de petit i que entén com un “testimoni del pas del temps”, Sánchez va destacar que el llibre permet fer un “viatge en el temps sense bellugar-nos de la plaça”.

Recomanacions personalitzades