L’Ajuntament denega la llicència del crematori

El consistori guanya temps en considerar que el projecte que vol dur a terme l’empresa funerària no s’ajusta al que va presentar l’any 2005. Ara Barcelona Serveis Funeraris (Mémora) podria readaptar la llicència per tirar-lo endavant.

El tanatori de Molins de Rei // Jose Polo

Pilota endavant. L’Ajuntament de Molins de Rei ha denegat la tramitació de la llicència mediambiental a Barcelona Serveis Funeraris (Mémora) per instal·lar al tanatori un crematori. Així ho ha explicat a Ràdio Molins de Rei l’alcalde, Joan Ramon Casals, qui ha assenyalat que aquesta decisió permetrà guanyar temps al consistori per redactar un pla especial urbanístic. Quin serà el late motiv d’aquest document? Determinar urbanísticament si el municipi pot acollir aquest tipus d’instal·lacions incineradores i a quina distància del casc urbà.

Segons Casals, els tècnics han detectat un “error important en la llicència” que Mémora havia entrat ja que “no compleix el que l’Ajuntament va acceptar el 2005”. El projecte actual “és molt més gran del que van presentar”, ha assegurat. Tot i això, però, s’ha de tenir en compte que la tramitació de la llicència es podria reactivar si l’empresa s’adapta al que l’Ajuntament va acceptar l’any 2005. El motiu rau en el fet que el permís que el consistori ha aturat no és competència exclusiva del municipi, sinó que la darrera paraula la tenen l’AMB i la Generalitat. Són aquestes institucions les que determinen els paràmetres mediambientals i les que haurien de donar el vist-i-plau al nou crematori.

Si més no, el govern vol aprofitar aquest període entre la denegació i la seva reactivació de la llicència mediambiental per obrir un debat públic sobre si Molins de Rei ha de tenir crematori i en cas afirmatiu, a on. Segons Casals, aquesta via permetria gestar una nova normativa especial urbanística que determinés els paràmetres que haurien de tenir els espais incineradors al municipi. Per ara, l’alcalde ha avançat que l’executiu “treballa perquè no hi puguin haver incineració a menys de 500 metres de les cases”, però ha deixat la porta oberta a les modificacions que aporti el debat públic. Al cap i a la fi, el batlle ha reconegut que “el govern no està en contra dels crematoris”, però dubta sobre els perjudicis que podria generar a les famílies que viuen al seu voltant.

Recomanacions personalitzades