Neix una entitat de lleure que separa nens i nenes

Un grup de joves vinculats a la parròquia de Sant Miquel treballen en la creació d’un grup escolta catòlic que opta per una educació diferenciada entre nens i nenes. De moment no han demanat cap subvenció ni ajuda econòmica a l’Ajuntament de Molins de Rei. 

L'església de Molins de Rei, al fons del carrer Ignasi Iglesias // Jose Polo

L’església de Molins de Rei, al fons del carrer Ignasi Iglesias // Jose Polo

Fa gairebé un any que l’associació Guies i Scouts d’Europa té una nova entitat lligada a la parròquia de Sant Miquel. Serà la segona entitat de lleure escolta al municipi, juntament amb l’AE Jaume Vicenç Vives, però a diferència del Cau, aquesta és catòlica i segrega els infants segons si són nens o les nenes. Ho han explicat dos dels seus responsables al programa Obrint Camins de Ràdio Molins de Rei.

De moment es troben en procés de captar interessats en fer-ho possible, tant monitors i monitores com nens i nenes. “No apliquem la mixticitat per una raó pràctica i pedagògica”, ha assegurat un dels caps d’aquest moviment, Carles Ruiz. “En la raó pràctica, si estiguéssim parlant d’un esport tothom veu normal que hi hagi seccions masculines i femenines”, ha afegit. “Exigim el millor dels nostres nanos, als nens se’ls hi dóna millor l’esport, i les noies lluiran en aspectes més intel·lectuals”, ha insistit Ruiz.“Com els diferenciem, hauran de fer tots els rols i d’aquesta manera potenciem els aspectes masculins i femenins per igual”, ha argumentat el jove de 22 anys.

Justificació pedagògica

Per aquests escoltes, només educant-los en espais separats durant una etapa de l’evolució dels infants podran “donar el millor d’ells mateixos”, posant com a exemple el model de Corea de Sud i el pensament de diferents pedagogs. “Allà el sistema públic garanteix les escoles diferenciades i totes estan per sobre en nivell acadèmic”, ha exposat. Un altre dels impulsors d’aquesta entitat a Molins de Rei, Pau Artés, ha argumentat explicant que el cervell d’homes i dones “funciona diferent”, basant-se en la seva formació en cursos realitzats específicament sobre la matèria i com estudiant del grau de psicologia a la Universitat de Barcelona. L’objectiu de la segregació és “oferir una educació personalitzada”, ha remarcat, durant la qual precisen que també hi ha espais en el que els nens i les nenes fan activitats conjuntament.

D’altra banda, les persones que no siguin creients i practicants, no poden fer de caps. A més, Ruiz ha explicat que aquesta entitat permetrà “mantenir l’essència” del moviment escolta després de les “derivacions” sorgides a partir dels anys 60, on van sorgir altres associacions que entenien l’escoltisme sense un component religiós.

Sense subvenció municipal

Ruiz ha explicat que fa vuit anys ja va demanar a l’anterior rector, Xavier Aymerich, crear aquesta entitat. No ha estat possible fins ara, quan s’ha incorporat al capdavant de la parròquia el nou rector Vicenç Guinot, tot i que no ha tingut res a veure de manera directa. L’associació a la que estan lligats els molinencs està estesa per diversos paisos d’arreu d’Europa com Itàlia, Portugal, Alemania, Suisa, Rumanía o Luxemburg, segons expliquen a la seva pàgina web.

Segons fonts municipals, aquesta entitat encara no ha demanat cap subvenció pública per dur a terme les seves activitats. Tot i això, sí que han demanat reunir-se amb l’alcalde i amb responsables de l’equip de govern, que ja tenen una reunió agendada per les properes setmanes. Segons Ruiz, “no és per demanar subvencions ni local ni res de res, som una associació privada de fidels i creiem en la separació d’Estat-Església tant com en la intrínseca dignitat de l’home i la dona”.

Actualització (29/10/2018)Guies i Scouts no és una fundació, sinó una associació privada de fidels. Els responsables de l’entitat a Molins de Rei precisen que no tenen seu a la parròquia tot i que es reuneixen allà de manera informal però sense que el rector ni el vicari hagin tingut res a veure en el projecte impulsat per joves de la parròquia de forma privada. També remarquen que els nens i les nenes fan activitats conjuntament i neguen una segregació completa. A més, declaren que no tenen pensat demanar subvencions a l’Ajuntament i que només busquen presentar-se als responsables municipals.

Recomanacions personalitzades