Deu famílies denuncien el procés de matriculació a les llars d’infants

La llar d'infants El Rodó està envoltada de natura per totes bandes // Jordi Julià

La llar d’infants El Rodó està envoltada de natura per totes bandes // Jordi Julià

Arriben pels volts de març o abril les corre cuites per omplir papers de preinscripció dels infants de la vila que s’escolaritzaran el proper curs. S’hi barregen la il·lusió de les famílies per escollir la millor llar d’infants pels seus petits i petites, i les promeses des de l’Ajuntament potenciant els serveis públics, i transmetent als ciutadans de Molins de Rei, una xarxa molt potent, que millora dia rere dia per tal que els nostres fills i filles trobin, a la pública, una educació de qualitat.

Però darrere de tot això, hi ha un seguit de famílies que es miren aquest procés amb por i neguit per què saben que l’educació dels seus fills i filles, malauradament, caurà en mans de l’atzar. Aquestes són les famílies de mares embarassades durant els mesos de preinscripció escolar. Famílies que necessiten, tant com les altres, escolaritzar els seus nadons un cop neixin, però que, fins que el seu nadó no hagi complert les 16 setmanes, no podran iniciar el procés.

I aquí és on entra en joc l’atzar: caus en una llista d’espera i, valgui la redundància, cal esperar el teu torn i, si hi ha sort, una plaça quedarà buida i potser podràs dur el teu fill o filla a la Llar d’infants. L’Ajuntament no ha previst aquestes places, no contempla que hi ha infants que neixen durant tots els dies i mesos de l’any que tenen el mateix dret que els altres a tenir una plaça pública.

Ha estat un any de preinscripcions molt mogut, on s’asseguraven places per tots els infants de la vila, i no ha estat així. I conseqüentment, a dia d’avui, un mínim de deu famílies estem esperant que hi hagi plaça, i d’altres han hagut d’inscriure els seus fills i filles a una Llar d’infants d’una altra població.

Per aquest motiu volem denunciar la situació de vulnerabilitat en la qual ens trobem per la inacció de l’Ajuntament que sembla tenir clar que les seves prioritats no s’emmarquen en l’àmbit social, que no contempla els ajuts a la conciliació laboral i familiar i que, concretament, no té la voluntat d’ajustar l’oferta i la demanda real de places públiques a les Llars d’infants.

Partint de la base que l’administració local és qui coneix i ha de donar resposta a les necessitats dels seus ciutadans creiem que l’Ajuntament no pot restar immòbil davant d’aquesta situació. I més quan des del govern espanyol s’està posant sobre la taula el debat i la consegüent proposta de donar un impuls a la universalització de l’educació dels 0 als 3 anys de cara als Pressupostos Generals de l’Estat de 2019.

El problema és que l’Ajuntament considera la inversió en educació infantil com una despesa, especialment en aquest cicle, sense tenir en compte el perjudici que crea en les famílies que no poden donar resposta a les seves necessitats (augment de l’atur, augment de les despeses familiars, augment de les excedències per cura de menors que afavoreixen les diferències de sexe entre homes i dones, etc).

És important destacar que en els primers anys de vida els nens i les nenes reben la base de la seva salut física i mental, la seva seguretat emocional, la seva identitat cultural i el desenvolupament de les seves aptituds. Si els infants accedeixen al primer cicle d’educació, s’afavorirà la conciliació familiar i que pares i mares puguin incorporar-se o seguir en el mercat laboral, possibilitant l’augment d’ingressos de les famílies, i per tant, esdevenint una inversió rendible que contribuirà no només a evitar la precarització de les rendes familiars i l’augment de les desigualtats entre homes i dones, sinó que promourà l’adquisició d’habilitats, competències i capacitats que maximitzaran l’èxit dels infants en la seva transició a la primària.

És conegut que si no es destinen prou recursos a cobrir aquestes demandes, els seus efectes negatius quedaran palesos a mig i llarg termini. Per tant, ens agradaria reivindicar la injustícia d’estar vivint aquest procés, i demanar a l’Ajuntament que posi les energies necessàries per a reactivar aquesta llista d’espera amb nadons que necessiten anar a les Llars d’infants per què les seves famílies acaben el permís per naixement i s’han d’incorporar a la feina, sense opció de fer-se càrrec dels seus
fills o filles durant aquestes hores.

Per què al regidor d’Educació, Eduard Suárez Rovira, que deia al juny “Un servidor que fa de regidor d’Educació, d’Infància i Famílies de la vila us puc dir que des de l’Ajuntament posarem tota la intel·ligència, tota l’ànima i tot l’esforç per reforçar aquest trident màgic escola, casa i Administració. “, li demanem que no només posi tota la intel·ligència, l’ànima i l’esforç durant els mesos de preinscripció i matrícula, sinó que faci una mirada a les famílies que, durant el curs escolar, necessitem aquest servei que des de l’Ajuntament de Molins de Rei se’ns ofereix així que neixen els nostres fills i filles amb una carta plena de promeses, posant a la nostra disposició un seguit de serveis dels quals no podem fer-ne ús per què ens hem quedat embarassades “en l’època equivocada de l’any”. Volem reivindicar que això no hauria de ser així, i demanar a l’Ajuntament que posi els medis necessaris per cobrir aquesta demanda.

A dia d’avui, 18 d’octubre de 2018, som deu famílies (i les que desconeixem) esperant aquest recurs, esperant que l’Ajuntament es fixi en nosaltres, i esperant que l’Ajuntament faci alguna cosa.

Famílies afectades pel sistema de matriculació a les Llars d’infants de Molins de Rei

Recomanacions personalitzades