El tripartit independentista aprova les ordenances fiscals en solitari

El PSC i Molins Camina critiquen a la CUP i ERC que deixin de costat els arguments que abans feien servir per carregar contra la sociovergència.

El ple extraordinari d’octubre ha aprovat les ordenances fiscals del 2019 amb els vots de CDC, ERC i la CUP, l’abstenció del PSC i el regidor no adscrit i el vot en contra de Molins Camina // DGM

El tripartit independentista ha aprovat les seves primeres i últimes ordenances fiscals en solitari (si és que no tornen a repetir el pacte). Una qüestió a la qual se l’ha d’afegir un segon ingredient: si bé des de fa mesos els grups que formen part de l’executiu han recalcat en diverses ocasions que presentarien els nous tributs acompanyats dels pressupostos del 2019, finalment no ho han fet així. Dit d’una altra manera, el Govern ha presentat un increment d’impostos sense explicar en què s’invertirà la recaptació.

De fet, aquesta qüestió és una de les que han marcat el debat polític del ple extraordinari d’aquest octubre. Tal com ha recordat a la CUP i a ERC el regidor del PSC, Miguel Zaragoza, “era un dels compromisos polítics que vostès van agafar”. Si més no, el clam unànime de l’anterior oposició s’ha aigualit: “És una situació que no ens agrada”, tot i que “els tempos són els tempos” ha justificat el regidor de la CUP, Josep Raventós, en referència als ritmes de la institució.

En un altre sentit, la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, ha recordat a l’executiu que “no hi ha hagut comunicació amb la ciutadania per explicar-li la pujada d’impostos”. “Jo a dia d’avui tampoc sé ben bé en què ens gastarem aquests diners”, ha afegit. A més, s’ha de tenir en compte que el Govern tampoc ha convocat cap comissió pública ni cap roda de premsa per explicar prèviament en què consistirien els nous increments d’impostos i les seves corresponents bonificacions.

Abstenció del PSC i vot en contra de Molins Camina

Com ha justificat la formació socialista la seva abstenció? A parer de Zaragoza, les ordenances fiscals que ha presentat la coalició sobiranista “van en la línia de les dels darrers anys”. Un continuisme que en la seva opinió ha deixat palès com la CUP i ERC s’han hagut d’empassar les reivindicacions que posaven sobre la taula anys enrere: “Quan estaven a l’oposició aleshores feien l’argumentació sobre el que creien que havien de ser les ordenances, però nosaltres ara no hi veiem aquestes grans reivindicacions”, els ha rememorat el regidor del PSC.

Per la seva banda, Aroca s’ha decantat pel vot en contra de les ordenances en trobar fora de lloc un increment de l’IBI (+2,3%), quan segons ha exposat, “altres municipis del voltant han optat per congelar-lo o rebaixar-lo”. A més, ha demanat a l’executiu que no posi en marxa l’increment d’aquest tribut precisament l’any que els ciutadans hauran d’assumir el nou tribut metropolità per finançar la zona 1 de transports.

Ramon Sánchez defensa els nous comptes

Per últim, destacar que mentre els membres d’ERC i el regidor no adscrit, Francisco García, no s’han pronunciat en tot el ple (la regidora d’Iniciativa Júlia Martínez ha hagut d’excusar la seva presència), des de l’executiu el regidor de l’Àrea d’Economia, Ramon Sánchez, ha defensat gairebé en solitari l’actualització i creació de taxes municipals. Segons ha assenyalat, les ordenances del 2019 tenen una “prioritat social i redistributiva clara i rotunda” per l’increment de topalls que contempla l’apartat de les bonificacions. En total, Sánchez espera poder recaptar 205.000 euros més a l’erari públic.

Recomanacions personalitzades