La fotògrafa Paula Artés és seleccionada a l’Unseen Dummy Award d’Amsterdam

Un fotollibre sobre el “poder ocult” de la Guàrdia Civil a Catalunya de la molinenca Paula Artés és un dels 32 seleccionats als premis Unseen Dummy Award que s’entregaran a Amsterdam aquest setembre.

Autoretrat de la fotògrafa Paula Artés vestida de Guàrdia Civil // Paula Artés

El congrés i fira de fotografia contemporània Unseen Amsterdam exposarà del 21 al 23 de setembre l’obra de la fotògrafa de Molins de Rei Paula Artés Garcia. És una de les 32 artistes seleccionades pel jurat d’entre 212 obres presentades a l’Unseen Dummy Award.

Aquest premi té com a objectiu donar a “artistes excepcionals d’arreu del món l’oportunitat de veure la seva obra publicada”, segons els organitzadors. Els participants han presentat les seves maquetes de fotollibres, un format en què s’exposen les fotografies en forma de llibre en lloc d’exposició i en què el disseny té un pes important, intercalant-lo amb textos.

“Ser seleccionada ja és molt important, perquè implica que el meu llibre s’exposarà a Amsterdam i allà tindré l’oportunitat de trobar gent interessada en publicar-lo”, explica Artés a Viu Molins de Rei. Així doncs, podrà gaudir de l’aparador internacional que representa.

Força policial oculta

El llibre amb què ha estat seleccionada és ‘Fuerzas y cuerpos’, que s’endinsa en “la invisibilitat de la Guàrdia Civil a Catalunya”. “Ensenyo els llocs ocults des d’on ens controlen, perquè no ho veiem, però ens controlen, i això sempre m’ha fascinat”, afirma l’artista, que acostuma a treballar en fotografies amb un component polític darrere.

This slideshow requires JavaScript.

Imatges de la maqueta del fotollibre ‘Fuerzas y cuerpos’ // Paula Artés

El text del llibre, redactat pel comissari d’art barceloní Oriol Fontdevila, té referències a episodis recents en què la Guàrdia Civil ha estat implicada com l’1-O, els joves d’Altsasu o La Manada, però l’obra és anterior: hi va començar el 2015, quan era a segon curs del grau de fotografia contemporània, que ara ha acabat. “Precisament expliquem que són operatius quan estan ocults. Quan s’han fet visibles ha estat quan han deixat de funcionar bé”.

Els interiors dels seus espais de treball, als quals ha tingut accés després de molt temps demanant permisos, es van intercalant amb un text escrit en català, castellà i anglès, responent a la “vocació internacional”, d’aquesta obra. El 21 de setembre a Amsterdam es coneixerà l’obra guanyadora.

Recomanacions personalitzades