Els votants en els pressupostos participatius per barris baixen un 21%

888 persones han votat a la tercera edició dels pressupostos participatius per barris, un 21% menys que l’any passat, malgrat que aquest cop s’ajuntava la inversió per fer obres més grans i es feia més publicitat. El govern ho atribueix a que els alumnes no han pogut participar i a la desmobilització del barri del Canal.

La votació presencial a l’OAC ha inclòs una jornada de ‘Superdissabte’ de votacions // Dan Costa — Ajuntament de Molins de Rei

L’esforç del govern per potenciar els pressupostos participatius de barris no s’ha traduït en més votants, sinó al contrari: ha baixat. Aquest any el nou govern va decidir que aquest procés participatiu en què els veïns trien reformes urbanístiques per al seu barri passés a fer-se cada dos anys per poder fer actuacions més grans, van augmentar el pressupost de comunicació per posar banderoles als carrers i van crear una jornada de votació presencial que van anomenar ‘Superdissabte’. Fins i tot per primer cop s’han fet tallers participatius en què els veïns feien una primera tria de les propostes que es sotmetien a votació -amb 56 participants- i han contractat un sistema de votació online anomenat Civiciti.

Tot això podia fer preveure una participació més alta però al contrari, ha votat menys gent que l’any passat: dels 1.132 vots del 2017 s’ha passat als 888 votants. L’any passat va votar un 5,1% de la població que ho podia fer, un percentatge que aquest any no han fet públic. Els 888 participants suposen un 28,61% de les persones inscrites al registre de participació ciutadana, un cens voluntari on hi consten les persones que han votat als pressupostos participatius d’anys anteriors però sobretot els que van votar la reforma de la Carretera.

La regidora de Participació, Sílvia Guillén (ERC) atribueix la baixada al fet que les votacions han coincidit amb les vacances escolars i els alumnes no podien treballar-ho a les aules com altres anys sinó que ho feien amb els tutors i enviant els vots pel seu compte. Els instituts eren una gran bossa de vots en aquests processos: en la primera edició la meitat de propostes van ser d’alumnes que ho havien treballat a classe. I l’any passat es van registrar 96 propostes dels instituts.

Guillén també apunta  la baixada de participació al barri del Canal. Els vots han passat de 134 a 36. “Creiem que és perquè és un dels barris on encara està pendent l’actuació dels pressupostos anteriors. Si la gent vota una cosa que veu que no està feta, entenc que perdin la confiança en el procés”, va argumentar al ple de juliol, responent a una pregunta del PSC en què van expressar la seva “preocupació” per la baixada de vot.

La regidora va destacar que alhora en barris de muntanya on la gent no votava ha pujat molt el vot, i que si se suma el vot que ha baixat dels instituts i el del barri del Canal, s’arriba a les mateixes xifres que en la darrera edició. També remarca que durant aquest procés han votat 161 noves persones que no ho havien fet mai, perquè s’han inscrit en el registre de participació ciutadana.

El Centre de la Vila és on hi ha hagut més participació, amb 185 vots, seguit dels barris de l’Àngel-Torrent de l’Hospital, amb 91, i del Pont de la Cadena amb 89. Un 66% de vots s’han fet per internet i la resta ho ha fet presencialment.

Recomanacions personalitzades