El canvi al govern municipal endarrereix l’elecció dels candidats a l’alcaldia

Els socis de Viu Molins de Rei van poder llegir abans que la resta aquest reportatge. Fes-te soci per poder accedir a continguts exclusius com aquest en el futur.

A menys d’un any per les eleccions municipals, la majoria de partits de Molins de Rei encara no han triat candidat. Només el PDeCAT, que es presentarà amb la marca Junts per Molins, ha escollit a Ramon Sánchez per agafar el relleu a l’alcalde. El socialista Xavi Paz també confia en repetir. A la resta s’intueix una renovació de cares, tot i que caldrà esperar uns mesos. El sistema de partits serà semblant però tindrà un canvi significatiu: Molins Camina i Iniciativa confluiran dins Catalunya en Comú.

No està clar quin serà el primer nom de cada papereta a les properes municipals // Dan Costa – Ajuntament

El 26 de maig de 2019 els veïns de Molins de Rei tindran una cita a les urnes. Falta menys d’un any per a aquesta data, però els comicis han agafat amb el pas canviat a la majoria de partits de Molins de Rei. La decisió que va prendre el PDeCAT d’expulsar el PSC del govern ha afectat a la majoria de partits: als socialistes per una sortida del govern inesperada que ha trencat els seus plans i a CUP i ERC per haver-hi entrat a 18 mesos d’acabar el mandat sense haver-ho ni tan sols imaginat mesos abans. Altres es troben immersos en un procés de confluència (Molins Camina i Iniciativa) que fa posposar encara més l’elecció del número 1 de la llista, ja que per ara es centren en la creació del nou partit. I mentrestant, l’únic que ja té els deures fets és el PDeCAT, que ni ha entrat ni ha sortit del govern perquè ha seguit mantenint l’alcaldia en tot moment i ja ha escollit a Ramon Sánchez com a candidat.

Sánchez, el delfí de Joan Ramon Casals

Joan Ramon Casals i Ramon Sánchez abraçant-se el dia que van escollir Sánchez candidat // Jordi Julià

De fet, Ramon Sánchez és a hores d’ara l’única persona que ha estat escollida formalment com a candidata a l’alcaldia de Molins de Rei. El seu relleu ja es coneixia de feia temps, perquè Joan Ramon Casals ja havia decidit que plegaria el 2019. Sánchez és el delfí de Casals, la persona que l’encara ara alcalde va triar com a successor, i així l’hi va agrair el mateix Sánchez el dia que va ser escollit candidat, donant-li les gràcies per haver-l’hi proposat ser candidat ara fa dos anys. Tot i això, formalment la decisió no es va prendre fins el passat mes d’abril, quan el PDeCAT va fer un procés de primàries en què només es va presentar ell i que, com era d’esperar, va ratificar l’aposta de Casals amb només un vot en blanc.

Sánchez va ser número 2 de Convergència i Unió el 2015 i ara serà el cap de llista de la nova marca que ha triat la formació: Junts per Molins, emulant la candidatura ‘Junts per Catalunya’ de Puigdemont. No hi haurà ni rastre del PDeCAT, el partit que hi ha al cap i a la fi darrere. La marca local anirà acompanyada del nom ‘Junts fem Molins’, una plataforma que rescaten del 2015 que en teoria era per donar suport a Joan Ramon Casals però que ara recondueixen per fer el mateix amb Sánchez.

Convergència i Unió porta al govern de Molins de Rei de forma gairebé ininterrompuda des de les primeres eleccions municipals de la democràcia. Han estat al govern en 8 dels 10 mandats, al principi com a partit minoritari però des de 2013 tenint també l’alcaldia. Sánchez es proposa seguir amb aquesta línia, amb l’objectiu de mantenir el lideratge que Casals ha exercit durant un mandat i mig.

Xavi Paz, l’únic que confirma la repetició

Xavi Paz té el suport de l’executiva i es presentarà a les primàries // Jordi Julià

El panorama polític canviarà en la majoria de partits però no en el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). És l’únic on es veu amb tota seguretat que el candidat serà el mateix que en l’anterior legislatura. La decisió formal no es prendrà fins després de la Festa Major perquè segons els socialistes s’han de “refer del cop que va suposar el trencament unilateral del pacte de govern per part del PDeCAT”. Malgrat això, fonts de l’executiva afirmen a Viu Molins de Rei que confien de nou en Xavi Paz.

“Em veig amb la força i la il·lusió per tornar-me a presentar”, afirma Xavi Paz, que ja avança que quan s’obrin candidatures es presentarà al procés de primàries. Amb aquesta, seran quatre les vegades que Paz hagi liderat el PSC, igualant a Casimir Boy que s’hi va presentar de 1983 a 1995.

El seu objectiu serà “tenir la màxima força per continuar la transformació de Molins de Rei engegada el 2011, primer amb l’alcaldia i després com a actor principal”, diu en referència a la sociovergència trencada recentment que ha governat el municipi durant sis anys. Ara aspira a guanyar i poder “teixir aliances per dur a terme el projecte de transformació”.

Fins ara el seu company de viatge havia estat Convergència, i la pregunta és clara: està disposat a pactar-hi de nou? El socialista no ho descarta. “No farem el que hem criticat dels altres que és actuar sense valorar la forma d’actuar. No valorarem en funció dels noms sinó del projecte de cadascú”, assegura Xavi Paz. Pel que fa a la resta de la candidatura que acompanyarà a Paz, encara s’està acabant de gestar.

La CUP, a l’espera de l’assemblea

L'assemblea de la CUP ha decidit entrar al govern per consens // Jordi Julià

L’assemblea de la CUP ha de decidir els noms // Jordi Julià

Si el PSC s’ha de recuperar del cop de marxar del govern sense preveure-ho, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) no s’ha centrat en el debat dels noms de les municipals perquè fa just mig any que han entrat al govern i tenen menys d’un any per acabar-lo. “Ens estem centrant a complir el programa i el pacte de govern perquè la millor campanya per a les municipals serà demostrar que no només portem 10 anys existint sinó que també podem governar”, asseguren des de la formació independentista.

El procés per començar a preparar les eleccions començarà el proper 7 de juliol amb una assemblea oberta on es fixaran les línies mestres de la llista i del programa. El seu contingut ja s’albira que es centrarà en poder tenir una legislatura sencera per completar accions iniciades ara, amb dos eixos centrals: un pla de xoc social i les remunicipalitzacions que volen dur a terme aprofitant l’informe de la situació actual que estan elaborant en aquests mesos de mandat.

Pel que fa als noms, buscaran que sigui a través del consens assembleari: “Voldríem fer com la darrera llista, per consens i sense confrontació”, afirma el regidor i membre de l’assemblea Carles Ros. A l’espera d’aquesta assemblea, es pot intuir que és probable que la llista no s’assembli a la de fa quatre anys ja que els dos regidors que eren en les primeres posicions (Roger Castillo i Mireia Romo) van deixar la sala de plens a mitja legislatura. No s’espera que Castillo repeteixi com a número 1, però és possible que formi part de les llistes en altres posicions. Pel que fa als quatre regidors actuals (Josep Raventós, Carles Ros, Laura Munt i Asier Baiona), cap d’ells està afectat per la limitació de mandats i qualsevol podria repetir i ser cap de llista.

Sílvia Guillén no descarta repetir

Marc Rebulà, Silvia Guillén i Eduard Suárez, els tres regidors d'ERC contents de la vistòria // Elisenda Colell

Marc Rebulà, Silvia Guillén i Eduard Suárez són els tres regidors actuals d’ERC // Elisenda Colell

A Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) els ha passat el mateix que la CUP: l’entrada al govern els fa centrar tots els esforços en el dia a dia a l’Ajuntament. “No hem entrat a fons en el debat electoral perquè l’entrada al govern encara és recent”, afirma el president d’ERC Molins de Rei, Oriol Ibàñez.

La candidata del 2015 va ser Sílvia Guillén i ella es mostra disposada a seguir anant a les llistes, tant si les lidera com si no. “Tinc intenció de seguir participant en el projecte de govern, però això dependrà de l’assemblea”, indica Guillén. I és que quan va deixar la seva feina de periodista a Ràdio Sant Feliu per entrar al govern municipal amb CiU i la CUP ja contemplava l’escenari de governar durant un any i continuar fent-ho durant el següent mandat sencer per després retirar-se. Tot i això, també contempla plegar en acabar aquest mandat.

El president de l’agrupació local diu que “cada persona haurà de valorar la seva decisió personal i laboral”. Guillén està disposada a liderar de nou el partit, però ho faria per segona i última vegada. Alhora, si algú altre tingués intenció de liderar la candidatura, l’actual tinent d’alcalde es mostra completament disposada a anar a la llista acompanyant aquesta persona “repetint el mateix projecte polític i reeditant el pacte de govern”. I si, en canvi, no compartís projecte amb aquest hipotètic candidat, tampoc tindria problema en no anar a les llistes i prendre ja ara la decisió que fa temps que té presa d’abandonar la política després d’una llarga trajectòria com a regidora a l’Ajuntament.

Sigui com sigui, i sense un calendari encara definit, el partit té clar que ha d’evitar el ridícul patit fa quatre anys, quan van presentar a la Fira de la Candelera a Jordi Juárez com a candidat i poques setmanes després ell mateix va renunciar a liderar el projecte polític i va desaparèixer de l’activitat política local, obligant a Guillén a agafar les regnes de la candidatura.

Molins Camina i Iniciativa conflueixen en Catalunya en Comú

Els comuns ja havien treballat junts en actes electorals d’En Comú Podem // Jose Polo

Fa quatre anys no va ser possible però ara finalment sí. L’espai dels comuns porta mesos dialogant per aconseguir crear un partit polític en comú. En aquesta confluència hi haurà Iniciativa per Molins de Rei, Podem, Esquerra Unida i persones independents de l’espai dels comuns segons expliquen a Viu Molins de Rei fonts immerses en les negociacions.

Molins Camina, el partit que es va formar ara fa quatre anys, englobava Podem, Equo i Procés Constituent. Aquests dos últims partits no en formaran part com a tal perquè han anat perdent presència a Molins de Rei, tot i que sí que hi haurà persones que van estar en aquests partits, com a ara Raúl Vaos, que va ser membre d’Equo i s’ha acabat integrant dins Molins Camina. En canvi, aquesta legislatura Iniciativa ha fet coalició amb Moviment d’Esquerres (MES) però ara no és en les negociacions per formar part de Catalunya en Comú.

La marca local de Molins Camina seguirà existint com a partit, però no serà el nom de la candidatura. S’està treballant en noms com ara Molins En Comú o Molins En Comú Podem, seguint les directrius a nivell nacional de Catalunya en Comú i Podem Catalunya. Serà un nou partit polític que es crearà com agrupació local i no només una simple coalició electoral. Les converses ja estan avançades i en les properes setmanes es farà una assemblea per crear el nou partit. A continuació es triaran els coordinadors. La selecció dels candidats quedarà per la tardor.

Encara que el debat de la llista electoral queda lluny perquè per ara estan immersos en la construcció de Catalunya en Comú, ja es van apuntant alguns noms. És possible que Ana Aroca, la candidata de Molins Camina el 2015, sigui la cap de llista electoral. “És la meva aposta, ha estat una gran regidora i pot aportar molta experiència tècnica i política”, afirma Lucas Ferro, secretari general de Podem Molins de Rei fins al gener passat, i que ha participat en les negociacions de les confluències.

Hi ha un altre nom que sona que és el de Gerard Corredera. Ferro valora d’ell que permetria “renovar cares” i podrà “fer un bon tàndem amb Aroca”. En canvi, el coordinador d’Iniciativa, Jordi Pedrol, prefereix no mullar-se fins que no s’hagi fet l’elecció però sí que valora que Corredera aportaria “un perfil de certa independència que també seria acceptat per Esquerra Unida”. Tots aquests noms, i també el de l’actual regidora d’Iniciativa-MES, Júlia Fernández, sonen per formar part de la direcció del partit, en la qual s’aposta pel colideratge entre un home i una dona.

En les eleccions, la coalició es mostrarà com “l’alternativa al PDeCAT mitjançant un projecte engrescador”, segons Ferro, que aprofita, igual com ho ha fet recentment la regidora Ana Aroca a la sala de plens, per dir que són els únics que no han governat mai amb Convergència. A Molins de Rei el partit de Casals ha governat els últims anys gràcies a PSC, primer i CUP i ERC després, però també ho va fer Iniciativa (i el PSUC) el 1979, el 1983, el 1991, el 1999, el 2003 i el 2007. Ferro és conscient d’aquest passat, i per això creu que “ha estat bo esperar quatre anys” per poder fer la coalició amb Iniciativa.

Ciutadans, a la recerca de candidats

Ciutadans tenia una possible candidata que no s’ha vist més en les últimes setmanes  // Jordi Julià

Ara fa quatre anys es va presentar per primer cop Ciutadans a Molins de Rei, assolint un regidor: Francisco García. Vuit mesos després, va abandonar el partit criticant el “canvi de rumb del partit”. Tot i això, García va mantenir l’acta de regidor com a no adscrit a cap partit deixant Ciutadans sense representació a la sala de plens.

“Si hagués plegat, hauria donat entrada a una formació que no parla dels problemes del dia a dia de la gent”, confessa García ara que s’acosta el final del mandat. En aquest temps ha fet iniciatives pròpies. “He anat de la mà dels veïns i no de cap partit, parlo amb ells i faig el que em diuen”, defensa.

Òbviament, ell no es tornarà a presentar amb Ciutadans. Diu que hi ha veïns que li han proposat que es presenti amb el seu propi partit local agrupant gent independent de Molins de Rei però que prefereix allunyar-se de la política.

Ciutadans té la intenció de tornar a presentar candidatura a Molins de Rei. Fa uns mesos es va poder veure una noia que membres del partit admetien que estaven estudiant que fos la candidata. Se la va veure en diferents plens municipals i en diferents actes públics. Fins i tot en l’audiència pública del pressupost va intervenir per criticar el mal estat de l’asfalt. Tot i això, en les darreres setmanes ja no se l’ha vist més.

Alfonso Rodríguez, l’únic membre visible del partit a Molins de Rei, es limita a dir que “de moment no es pot dir res”. Diu que tot està obert i pot canviar en qualsevol moment.  “Nosaltres no decidim res. Fins fa poc teníem un president i ara en tenim un altre, així que en qualsevol moment pot canviar”, conclou Rodríguez.

[Necessitem que et facis soci de Viu Molins de Rei per poder seguir fent continguts com aquest. A canvi, tu rebràs avantatges exclusius com ara poder llegir continguts com aquest abans que ningú: aquest reportatge el van poder llegir en exclusiva els socis en primícia.]

Recomanacions personalitzades