La plaça del Molí es dirà ‘plaça de l’1 d’octubre’

El tripartit independentista ha acordat que Molins de Rei tingui una plaça en record a la votació de l’1 d’octubre de l’any passat. Serà a l’espai que envolta la fàbrica Ferrer i Mora, que no té nom oficial però es coneix com a plaça del Molí. Tota l’oposició considera que no hi ha consens i caldria esperar més temps per tenir “perspectiva històrica”.

La futura plaça de l’1 d’octubre vista des de la terrassa de la futura biblioteca del Molí // Jordi Julià

Igual com han fet altres poblacions, Molins de Rei tindrà una plaça en record a l’1 d’octubre. Així ho ha acordat el ple municipal, amb els vots a favor del govern de CDC, CUP i ERC, a més de Pep Puiggarí, regidor del PSC al qual el partit sol donar llibertat de vot en temes relacionats amb la independència. Els altres regidors del PSC i Molins Camina (que agrupa Podemos i altres formacions) van votar en contra, mentre que Iniciativa-MES i el regidor no adscrit es van abstenir.

L’espai escollit és el que popularment es coneix com la plaça del Molí: l’espai que continua la plaça de la Llibertat, entre el passeig del Terraplè, el carrer del Molí i el carrer Pere Calders. En aquella plaça hi ha una sola adreça: l’antiga fàbrica Ferrer i Mora (el Molí), ara en la fase final de les obres per acollir la nova biblioteca.

En l’elecció de l’espai hi ha jugat a favor l’actual transformació de l’espai per esdevenir el nou centre de Molins de Rei, que és un lloc cèntric i alhora hi ha una sola adreça que es veurà afectada. “No és només la data de l’1 d’octubre sinó que representa la lluita de molta gent que va lluitar anys enrere perquè ara poguem ser aquí”, va afirmar l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), defensant la mesura al ple municipal del mes de maig.

Sense consens

Però el nom no va agradar a cap dels partits de l’oposició. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Molins Camina van fer servir arguments semblants: per Molins Camina escollir aquest nom “divideix” i “no té perspectiva històrica”; mentre que pel PSC el nom “no té prou consens” i contradiu l’acord intern no escrit pel qual per posar un nom de carrer a una persona s’ha d’esperar 1 any després de la seva mort.

CDC, CUP, ERC i un regidor del PSC van votar a favor al ple municipal // Jordi Julià

Iniciativa per Molins de Rei – Moviment d’Esquerres (ICV-MES) no va rebutjar el nom, sinó la forma com s’ha escollit. Creuen que no s’hauria de triar al ple sinó fent un procés de participació ciutadana.

L’alcalde va rebutjar que calgués un procés participatiu: “és potestat del ple i sempre s’ha escollit així”, va dir, recordant que va ser una proposta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Molins de Rei. També va dir que la decisió era fruit del debat intern entre els grups: “ja ho vam estar parlant quan vam negociar l’acord de govern”, va assegurar en referència al pacte signat el novembre passat per CDC amb CUP i ERC després d’expulsar el PSC.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va retreure a l’oposició que no votessin a favor de la plaça de l’1 d’octubre: “O estàs al costat dels que els van rebentar el cap o no”, va dir-los el regidor Eduard Suàrez, acusant-los de “posar-se de perfil”. La CUP va dir que era necessari “reconèixer el que va passar aquell dia, no oblidar-ho i fer que formi part de la memòria de Molins de Rei”.

Per la seva banda el regidor no adscrit, Francisco García, va considerar que “hi ha altres prioritats”, com ara fer la nova residència de gent gran o retirar les plaques solars de la plaça en qüestió. Una acció que, de fet, precisament es va acordar en el mateix ple dins la modificació del pressupost.

Recomanacions personalitzades