Els sis grups de percussió de Molins de Rei s’uneixen per defensar els refugiats

Un projecte de conscienciació de l’Àrea Metropolitana ha ajuntat en una jornada de treball als grups Perxuscat, PerCUCssió, Baketomba, Timbalers del Camell, Dimonis i Diables de l’Agrupa. Han creat una cançó que fa una crida a l’acollida, han fet una tabalada per Molins de Rei i participaran en un acte amb entitats d’altres municipis a la platja de Barcelona.

La batucada, dirigida per Dimir Viana, va acabar a la plaça de la Llibertat // Ajuntament de Molins de Rei

Per un dia tota la percussió de Molins de Rei s’ha unit en un acte per una bona causa: la conscienciació sobre la falta de resposta dels governs davant la crisi dels refugiats. Els timbalers del Camell, els que acompanyen els Diables de l’Agrupa, els que van amb els Dimonis, els del Cuc (PerCUCssió), els de l’Entxuscat (Perxuscat)… i Baketomba, deslligada dels correfocs. Tots junts van fer unes peculiars convivències dissabte passat, 7 d’abril.

80 membres d’aquestes entitats van passar mig dia a la Federació Obrera amb el brasiler Dimir Viana, un músic, actor, director i autor teatral que ha treballat les tècniques del teatre de l’oprimit -on s’integra el públic com a part de l’acció-. Viana va conduir un taller d’improvisació amb els membres dels sis grups de percussió d’on en va acabar sortint una cançó en defensa dels refugiats.

Aquesta cançó, que fa una crida a l’acollida de les persones refugiades, serà l’emblema del programa ‘Tenim drets, teixim llibertats‘, en el qual s’emmarcava aquest acte. El programa va ser creat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) l’any passat i aquest any Molins de Rei s’ha sumat a la llista de municipis participants.

La cançó creada pels percussionistes molinencs va sonar en una tabalada que van fer dissabte a la tarda pels carrers de Molins de Rei, i tornarà a sentir-se a Barcelona el dissabte 5 de maig a Barcelona, en l’acte central de ‘Tenim drets, teixim llibertats’. Allà es trobaran entitats de cadascun dels 10 municipis participants en un acte a la platja de Nova Icària de Barcelona, davant el mateix Mar Mediterrani on moren les persones que intenten arribar a Europa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Entitats de 10 municipis

Els representants de Molins de Rei seran els grups de percussió, però cada municipi enviarà entitats de diferents tipus. “L’AMB no volia que ens adrecéssim a associacions solidàries, sinó a entitats que no acostumen a treballar aquesta mena de temes”, explica a Viu Molins de Rei la regidora de Cooperació de Molins de Rei, Sílvia Guillén (ERC). I aprofitant que Viana treballava amb espectacles de percussió de carrer, l’Ajuntament va pensar en “ajuntar totes les entitats de percussió per un acte comú”. Guillén destaca que és el primer cop que s’uneixen totes per un acte solidari.

El mateix dia les entitats també van participar en un taller de l’AMB de sensibilització sobre els refugiats i un altre on van crear flors reciclant ampolles de plàstic, que van ser el decorat per a l’acte final de la batucada pels carrers de Molins de Rei. A la plaça de la Llibertat va parlar un refugiat sirià que està vivint a Molins de Rei: Methkal Khalawi.

Kalawi va explicar la seva experiència al públic i als participants en la batucada, igual com porta fent-ho des de fa setmanes a les aules de Molins de Rei, ja que ha estat fent xerrades als instituts explicant la situació que va viure a Síria als alumnes molinencs.

L’acte de dissabte té una continuació, més teòrica, aquest dilluns. A les 19 hores, el mateix Viana farà una xerrada juntament amb Ediliberto Daza, defensor dels drets humans a les zones rurals de Colòmbia. Faran una taula rodona sobre la sostenibilitat ambiental a nivell local i global. En aquest cas serà dins el cicle de Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Recomanacions personalitzades