L’Ajuntament de Molins de Rei cedirà els col·legis electorals habituals l’1 d’octubre

CDC, CUP i ERC han acordat cedir a la Generalitat els mateixos locals on se sol votar habitualment a Molins de Rei per permetre la votació sobre la independència de l’1-O.

Molts joves han acompanyat a votar als seus pares // Jose Polo

Els partits independentistes han acordat cedir els col·legis electorals habituals // Arxiu — Jose Polo

Al llarg d’aquesta setmana està previst que la Generalitat convoqui el que vol que sigui un “referèndum legal, efectiu i vinculant” sobre la independència de Catalunya. En el cas que la votació finalment acabés tirant endavant, a Molins de Rei es faria en els mateixos col·legis electorals on se sol votar habitualment.

Així ho ha anunciat l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), en una xerrada aquest dimarts a la Federació Obrera on ha explicat els detalls de l’1-O juntament amb Fabian Mohedano, company de Casals com a diputat al Parlament de la coalició independentista Junts pel Sí.

Casals ha concretat que “el responsable de posar les urnes és la Generalitat, que és qui convoca, d’acord amb la llei que s’aprovarà les properes hores”. El paper de l’Ajuntament és el de “col·laborar” posant els espais a la seva disposició.

Al mateix col·legi que sempre

L’alcalde ha assegurat que cediran “els col·legis on votem sempre”, i amb les mateixes distribucions censals que en la resta de votacions. També ha advertit que no es podrà fer en cap altre col·legi que no sigui el que correspon a la secció censal i que caldrà estar empadronat a Molins de Rei per votar al municipi. “Qui voti habitualment a La Sínia, haurà de votar a La Sínia, i qui voti a l’antic CAP, ho haurà de fer allà”, ha exemplificat.

Tots els locals electorals habituals de Molins de Rei són de titularitat municipal, excepte dos que són de la Generalitat: el Centre Cívic Riera Bonet i l’antic ambulatori, tot i que acaben de donar a l’Ajuntament aquest últim per convertir-lo en espai sociosanitari Josep Maria Salas.

El diputat Fabian Mohedano va acompanyar Joan Ramon Casals en una xerrada sobre el referèndum // Jordi Julià

El diputat Fabian Mohedano va acompanyar Joan Ramon Casals en una xerrada sobre el referèndum // Jordi Julià

Sense el PSC, soci de govern

La cessió de col·legis ha estat acordada pels grups municipals de CDC, CUP i ERC. L’alcalde ha explicat en declaracions a Viu Molins de Rei que ho han consensuat en diferents reunions conjuntes, i que aniran fent reunions de seguiment regularment per “garantir des de la unitat política que el referèndum es pugui realitzar amb garanties”.

Casals s’ha mostrat convençut que això no generarà tensions al govern municipal, format per CDC i PSC. “Ja ho vam parlar abans del pacte”, ha afirmat l’alcalde. Segons ell, els socialistes “no posaran cap impediment perquè l’Ajuntament faci el que li toca fer l’1 d’octubre”.

També tenen suport de Moviment d’Esquerres (MES), que fa coalició amb Iniciativa (ICV) però el grup municipal encara no els ha confirmat si se sumarà a aquest bloc a favor del referèndum. Abans de l’1-O hi ha el ple de setembre, però no preveuen portar-hi la decisió a votació.

Un cententar de persones van resoldre els seus dubtes sobre l'1 d'octubre a la Federació Obrera // Jordi Julià

Un cententar de persones van resoldre els seus dubtes sobre l’1 d’octubre a la Federació Obrera // Jordi Julià

No caldrà més col·laboració

Quan hi ha eleccions, els ajuntaments també solen col·laborar fent el sorteig on es trien els membres de les meses, proposant els representants de l’administració -que fan de vincle entre l’administració i els membres de les meses-, i gestionant tot el procés a nivell local.

Tot i això, l’1 d’octubre l’Ajuntament no haurà de fer aquest paper. El sorteig es centralitzarà des de la Generalitat per a tot Catalunya, i la inscripció com a representant de l’administració també la gestionaran directament sense la intermediació dels ajuntaments, segons han revelat els diputats en aquest acte, on un centenar de persones han resolt dubtes sobre l’1 d’octubre. Tot i això, moltes preguntes s’han referit a incògnites sobre què passarà el dia després.

Recomanacions personalitzades