La deixalleria canvia d’empresa concessionària però seguirà tenint treballadors en risc d’exclusió social

Servitransfer SL és la nova empresa que gestiona la deixalleria municipal de Molins de Rei, en substitució de Solidança. Tot i el canvi, dues persones en situació de risc d’exclusió social, que no seran les mateixes que les actuals, seguiran treballant a l’equipament. La resta de treballadors sí que seran subrogats.

Ferralla a la deixalleria de Molins de Rei // Arxiu — David Guerrero

Canvi d’empresa en la gestió d’un equipament municipal. La deixalleria ha passat a mans de Servitransfer SL, que substitueix Solidança, responsable des del 2011.

Durant l’anterior etapa, la meitat de treballadors contractats per Solidança han estat persones en risc d’exclusió social, amb la incorporació de dues persones a l’any. Amb el canvi d’empresa aquesta circumstància és mantindrà perquè, segons informa l’Ajuntament a través d’un comunicat, es realitzarà la “contractació de dues persones desocupades amb situació d’exclusió social a jornada completa”.

A més, segons indiquen fonts municipals a Viu Molins de Rei, “s’amplien les hores” d’aquests treballadors i es farà “seguiment” des de la regidoria de Serveis Socials.

Tot i això, les dues persones en risc d’exclusió social que actualment treballen a la deixalleria no seguiran a l’equipament. I és que durant els pròxims mesos seran substituïdes per altres dues en la mateixa circumstància. En canvi, la resta de treballadors de l’equipament sí que seran subrogats i, per tant, mantindran el seu lloc de feina.

Rebaixa del contracte

Amb el canvi d’empresa l’Ajuntament invertirà menys en el servei. El nou contracte és a raó de 81.000 euros/any, quantitat 9.000 euros inferior a l’anterior contractació. Només dues empreses, la guanyadora i Solidança, s’han presentat al concurs públic.

La nova licitació s’ha signat per un termini de tres anys i inclou alguns canvis com una aplicació informàtica per “promoure” la reutilització; un programa de “recuperació” de voluminosos i aparells elèctrics; noves campanyes d’informació, educació ambiental i recuperació de residus comercials; millora en l’emmagatzematge de matalassos i pneumàtics; nova senyalització de la zona de càrrega i descàrrega i de la deixalleria; substitució de prestatgeries; millora de la tanca exterior de la deixalleria; més seguretat als molls de càrrega i nou elevador elèctric de segona mà.

Balanç positiu de Solidança

L’Ajuntament de Molins de Rei fa un balanç “molt positiu” de la gestió de Solidança des del 2011. En aquest període s’han registrat 1.225 usuaris i les entrades s’han augmentat un 10%, en part gràcies al fet que l’equipament està obert els diumenges al matí. S’han gestionat 9.800 tones de residus, augmentant un 300% la recollida de residus voluminosos a domicili, incrementant un 100% les tones gestionades per la minideixalleria i un 20% la recollida selectiva de piles als comerços.

Recomanacions personalitzades