Molins de Rei dóna la benvinguda a sis infants saharauis

Sis infants saharauis dels camps de Tindouf (Algèria) passaran l’estiu a Molins de Rei. Cinc famílies del municipi s’han implicat en el projecte Vacances en Pau, dues més que l’any passat. Tot i així, la xifra d’acollits segueix lluny de la dotzena de nens que venien quan va començar la iniciativa.

Els nens sahrauís van pujar a l'escenari acompanyats de les famílies d'acollida // Clàudia Ferràndiz

Els nens saharauis van pujar a l’escenari acompanyats de les famílies d’acollida // Clàudia Ferràndiz

L’any passat no es va celebrar la tradicional festa solidària de benvinguda per als infants saharauis: només tres famílies van participar en el projecte. Enguany, però, el nombre d’acollits ha augmentat i han sigut sis els nens saharauis que han arribat al municipi.

Miki Rosas havia deixat pas a Elisa Morales a la presidència de Molins de Rei amb el Sàhara, però aquest any ha tornat a ocupar el càrrec. A la festa de benvinguda, Rosas va explicar que s’ha dut a terme una intensa campanya. A finals de març, es va organitzar una festa a la plaça del Palau per animar les famílies. A més, es van repartir díptics a les escoles públiques de Molins de Rei informant sobre el projecte.

La festa solidària per al Sàhara es va celebrar el dijous 20 de juliol a la mateixa plaça del Palau. Després d’un espectacle infantil, es va donar la benvinguda als tres nens i les tres nenes que han arribat. Més tard, la plaça es va omplir de música amb el concert de rap del jove saharaui Yslem (Hijo del desierto). Com cada any, també es va fer una tómbola solidària amb obsequis de diversos comerços del municipi, i un sopar solidari. El fons que es va recaptar és per als nens acollits, que s’ho enduen al Sàhara. De fet, poden emportar-se fins a 30 quilos de pes, de manera que tornen amb roba, menjar i fins i tot diners per a la família.

Un projecte que ve de lluny

Des del 1994, Molins de Rei participa en el programa Vacances en Pau. Consisteix en l’acollida de nens i nenes saharauis dels camps de refugiats de Tindouf (Algèria) durant els mesos de juliol i agost. En el primer mes d’estada, van al casal per poder jugar amb els infants d’aquí i intercanviar experiències i jocs. A l’agost, fan activitats amb les famílies, com anar a un càmping o viatjar a les Illes Balears.

Un dels nens fa vuit anys que és acollit per la mateixa família, ja que necessita rebre un seguiment mèdic. Teresa Lázaro, la mare de la família acollidora, va voler remarcar com d’enriquidora és l’experiència: “fins que no la vius no la pots explicar. Per mi és un fill més; pel meu fill, un germà més”.

Les famílies que s’estrenen enguany també estan molt contentes. Tot i que al principi el procés d’adaptació pot ser una mica difícil, els nens de seguida s’acostumen i ho gaudeixen molt. Per als infants, és molt enriquidor l’intercanvi social amb la família i la immersió en una nova cultura, va apuntar Miki Rosas.

La festa va instal·lar a la plaça del Palau una haima on feien tatuatges de henna // Clàudia Ferràndiz

Tendència a la baixa

Malgrat que a Molins de Rei ha repuntat el nombre d’infants acollits, a Catalunya ha continuat la tendència de disminuir. Aquest any han arribat 433 nens, gairebé la meitat dels 800 que s’acollien quan el projecte Vacances en pau va començar.

A causa de la menor implicació de les famílies catalanes, ara els nens només vénen tres anys per tal que més saharauis optin a viure aquesta experiència. “Per ells és com un premi: els qui tenen millors notes són els qui tenen l’oportunitat de venir”, comenta Rosas a Viu Molins de Rei.

Un conflicte encara candent

“Els governs i els mitjans posen l’ull a Síria; el Sàhara fa 42 anys que està en conflicte i ara ha estat oblidat”, lamenta Rosas. Malgrat que no se’n parli, la situació segueix sent molt tensa. Rosas apunta que els joves del Sàhara Occidental s’estan allistant a l’exèrcit en acabar els estudis perquè preveuen que hi haurà guerra de nou.

De cara als propers mesos, s’estan preparant nous projectes per informar sobre el conflicte del Sàhara i posar-lo a l’agenda política i mediàtica una altra vegada.

Recomanacions personalitzades