L’ADF deixa d’acompanyar els actes d’entitats per falta de diners

Actes com els correfocs, la cavalcada de Reis o el Carnestoltes deixaran de tenir l’acompanyamet de l’Agrupació de Defensa Forestal per l’escanyament econòmic de l’entitat.

L’ADF Puigmadrona Olorda s’ha quedat sense diners per mantenir els vehicles // Arxiu — Jose Polo

Tenir un cotxe i no poder-lo fer servir per no tenir diners per passar l’ITV. Fins a aquest punt ha arribat la situació de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Puigmadrona-Olorda, que en principi es dedica a prevenció i suport a l’extinció d’incendis a Molins de Rei i el Papiol però acaba fent molt més del que li pertoca.

Davant d’aquesta situació, l’ADF ha decidit deixar de fer un servei que portava vint anys fent gratuïtament i sense estar-hi obligada: acompanyar preventivament les sortides pels carrers de Molins de Rei de les entitats. L’any passat van ser 24 actes, entre ells els diferents correfocs, la cavalcada de Reis, els tres Tombs, les curses populars i fins i tot la Fira de la Candelera. Així, el Carnestoltes d’aquest 2017 i la sortida del Camell del dia després han estat els últims actes on han col·laborat.

Col·laboració de les entitats

L’entitat ha demanat la col·laboració econòmica de les entitats a través de l’alcaldia, ja que “al cap i a la fi cada entitat aconsegueix els recursos de l’Ajuntamet”, segons Pedro Royo, de l’ADF, que va denunciar la situació al passat ple municipal, del mes de febrer. L’objectiu final seria aconseguir un annex al conveni que l’ADF té amb l’Ajuntament que reflectís aquests acompanyaments i que per tant li destinés els recursos que pertoquen. Però, segons Royo, “després de molt diàleg, no s’ha arribat a bon port”.

“Ha arribat un punt en què no podem posar els recursos que destinem a prevenció d’incendis a altres activitats”, assegura l’ADF. Aquest any admeten que l’aportació municipal a l’entitat ha passat dels 5.000 euros l’any fins als 6.500, però estan destinats a altres partides, com ara la vigilància durant tot l’any, neteges preventives, formació o fins i tot lluita contra la pobresa energètica regalant llenya a persones que no puguin pagar la calefacció.

L’Ajuntament té pensat que l’acompanyament als actes d’entitats el faci, com a mínim en part, el nou cos de Protecció Civil de Molins de Rei quan acabi de conformar-se.

Sense cotxes

Pedro Royo va exposar la situació de l'ADF al ple municipal de febrer // Jordi Julià

Pedro Royo va exposar la situació de l’ADF al ple municipal de febrer // Jordi Julià

Una col·laboració de l’Ajuntament va ser fa un any i mig, quan van donar a l’ADF un cotxe tot terreny de la Guàrdia Urbana. El vehicle exemplifica molt bé la dramàtica situació en què es troben: no hi ha recursos per passar la ITV i encara no l’han pogut fer servir. A sobre, dels altres dos vehicles que tenen, que tenen més de vint anys, un tampoc ha pogut passar la inspecció perquè està espatllat i reparar-lo costaria més que un de nou, mentre que l’altre la té a punt de caducar. “Encara que volguéssim cobrir-ho, ens trobaríem immobilitzats”, lamenta Royo.

Al ple municipal on l’ADF va exposar la seva situació i va anunciar que deixava de fer les sortides, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) li va prometre: “Hem de trobar entre tots la manera per poder incloure al conveni les activitats que ara mateix no estan cobertes”. També es va mostrar confiat de poder-ho aconseguir.

Recomanacions personalitzades