Neix l’Espai en Blanch per “posar en contacte persones que facin coses noves”

Els germans Arcas Blanch han creat un nou espai a Molins de Rei amb ambició comarcal que organitza tallers i activitats d’educació i cultura, entesos des d’un punt de vista social. La idea última és posar en contacte persones amb interessos comuns perquè generin nous projectes.

Pere Arcas (al fons) és la cara visible de l'Espai en Blanch, que està preparat per funcionar com un espai polivalent // Jordi Julià

Pere Arcas (al fons) és la cara visible de l’Espai en Blanch, que està preparat per funcionar com un espai polivalent // Jordi Julià

Indefinible. Així és l’Espai en Blanch. El seu nom ho diu tot: es pot omplir amb qualsevol cosa. Costa trobar una paraula per referir-s’hi, bàsicament perquè és un concepte nou. Ara mateix, l’activitat principal de l’Espai seran els cursos, tallers i activitats que hi organitzaran, alguns dels quals ja han començat.

Es basen en dos pilars: educació i cultura. Però el concepte que tenen de cultura és molt ampli: hi entra l’estètica (amb un taller de cosmètics casolans), la tecnologia (ensenyant a treure rendiment a telèfons mòbils) o la meditació (amb tallers per reduir l’estrès). La idea que tenen és la d’una cultura més quotidiana, que afecta el dia a dia. “Són coses que van més enllà de la cultura, tenen en comú que depenen d’un mateix”, explica a Viu Molins de Rei un dels creadors de l’espai, Pere Arcas.

L’Espai en Blanch és una iniciativa conjunta dels tres germans Arcas Blanch: Pere, Xavi i Ivan. Cadascun, diuen, hi ha aportat la seva experiència: en Pere, que de fet hi ha instal·lat el seu despatx i és la cara del projecte, és periodista i ha desenvolupat projectes educatius a TV3. Xavi Arcas és operador de càmera i Ivan Arcas és l’exalcalde de Molins de Rei per Iniciativa. Tots tres són els socis de l’associació sense ànim de lucre Espai en Blanch, que pren el cognom per part de la mare, “la persona que ens ha fet persones”, diuen.

Xavi, Pere i Ivan Arcas Blanch, els tres socis de l'associació, el dia de la presentació // Jordi Julià

Xavi, Pere i Ivan Arcas Blanch, els tres socis de l’associació, el dia de la presentació // Jordi Julià

Tallers de les petites coses

És una associació sense ànim de lucre però moltes de les activitats s’hauran de pagar. “L’educació està molt mal pagada, no es pot cobrar 10€ l’hora, nosaltres donem un sou digne als professors”, afirma Pere Arcas. Els diners es destinen a pagar al professor i si es fan beneficis es repartiran entre el professor i l’associació, tot i que “es reinvertiran en altres projectes”. També nega que hi guanyin diners: “al principi, en perdrem”, assegura.

També recorda que no demanen cap quota mensual per fer els cursos: tot el que ofereixen són mòduls temàtics sobre un tema específic, amb una durada concreta. Per exemple, fan cursos de literatura, però enfocats a aspectes molt concrets: n’hi ha un titulat “De què puc escriure quan ja he escrit de mi“, i un altre, “Com puc construir una història que s’entengui“. Cadascú pot triar fer el que més li interessi millorar, o tots si vol.

La idea és centrar-se en “les petites coses que et podrien haver canviat la vida”, deia Pere Arcas a la inauguració. Com ara “i si hagués après anglès i comunicar-me amb aquella noia…?”, que l’ensenyen amb converses o fent tallers de manualitats en aquest idioma.

Tot i això, els cursos i tallers no ho són tot. També organitzen actes culturals, entesos amb el concepte de cultura a què estem acostumats. El primer serà el ja clàssic recital del Poema de Nadal que fa cada any Pere Raich, amb les cançons de Montse Toran.

La segona fase: cuina de projectes

Però, a banda d’això, la idea que té en ment Pere Arcas és anar encara més enllà. Vol que tots aquests actes, cursos i tallers siguin un punt de partida, ja sigui perquè les persones que participen en un curs d’iniciació vulguin aprofundir-hi més, o el que més li interessa: que les activitats serveixin per posar en contacte persones amb interessos comuns i s’animin a fer projectes que vagin més enllà. Quan es doni el cas, l’associació els acompanyarà en aquest procés, en el que Arcas anomena “cuina de projectes”, en oposició al concepte de ‘laboratori d’idees’.

L’Espai ja ha començat a funcionar però algunes de les activitats no s’han fet per falta d’inscrits. N’era conscient Pere Arcas en la presentació, quan va dir que haurien d’“anar veient què vol la gent”. De totes maneres, fia l’èxit de la iniciativa a un abast comarcal: han ubicat l’espai a l’antiga seu de Matossers, al Parc del Pont de la Cadena, pensant que vindrà gent d’altres pobles amb tren o autobús.

Recomanacions personalitzades