Cinc anys esperant un pas de vianants que no arriba

Una veïna de Sant Bartomeu de la Quadra porta cinc anys reclamant que es pinti un pas de vianants a la carretera de Vallvidrera per tal que es pugui creuar la via amb seguretat al baixar de l’autobús. Ajuntament i Diputació ho veuen necessari però les obres no comencen.

La Floriane i els seus fills han de creuar la carretera de manera insegura // Marc Pidelaserra

La Floriane i els seus fills han de creuar la carretera de manera insegura // Marc Pidelaserra

Des que el 2009 es va mudar a l’urbanització de Sant Bartomeu de la Quadra, la Floriane Hubert ja va veure que alguna cosa no rutllava bé. “Com pot ser que hi hagi una parada d’autobús i no un pas de vianants per poder creuar la carretera?”, es pregunta. És cert, el MB-3 té parada en aquesta urbanització, però no hi ha cap pas pel qual els veïns de la banda oest de la carretera de Vallvidrera puguin accedir als seus habitatges. A més, la via fa corbes molt tancades, sense visibilitat, i els fills de la Floriane quan arriben de l’escola han de creuar la carretera com poden i sempre amb l’ai al cor de la seva mare.

“Fa cinc anys que em vaig posar en contacte amb l’Ajuntament, i per fi m’han respost dient que es faran les obres de millora, però no se sap quan”, explica la Floriane. El fet és que la carretera és titularitat de la Diputació de Barcelona, la qual ha admès que el pas de vianants en aquest punt és “necessari per motius de seguretat”.

Però per tal de poder fer-lo, primer s’han d’acometre diverses reformes més: s’han d’instal·lar diversos reductors de la velocitat en aquest punt. La Diputació va estudiar la mitjana de velocitat a la que circulen els vehicles i ha decidit instal·lar esquenes d’ase, que són elevacions de la propia carretera de forma arrodonida, indicades amb senyals blanques. A més, la vorera que hi ha en aquest punt de la carretera de Vallvidrera s’ha d’ampliar “uns 7 o  8 metres” segons l’Ajuntament. El projecte l’ha de fer la Diputació i el cost va a càrrec del consistori.

La indignació de la Floriane va arribar aquest mes de juliol. La Diputació va realitzar tasques de manteniment a la carretera, que van incloure el reasfaltat i el repintat de les senyals horitzontals de la via. “Vaig anar a parlar amb els operaris i em van dir que sí, que es faria el pas de zebra, però a l’hora de la veritat res”. La Floriane tenia l’esperança que abans que comencés el curs el tema estaria resolt, però es resigna a haver de creuar amb els nens en una carretera per on hi passen 1.500 vehicles al dia.

L’Ajuntament ha explicat que estan en contacte amb la Diputació i que el projecte per fer la vorera, instal·lar els reductors de velocitat i pintar el pas de vianants ja està en fase de licitació, i que s’espera que en pocs mesos s’executi. La carretera de Vallvidrera és la única de la Diputació en tot el Baix Llobregat que no compleix els mínims d’amplada de seguretat necessària, i l’organisme ja va anunciar que hi havia de fer obres.

Recomanacions personalitzades