La Comunitat Islàmica es prepara per instal·lar-se al carrer Sant Sebastià

El nou centre de culte de Molins de Rei estarà situat al número 3 del carrer Sant Sebastià, al barri de Les Conserves. La Comunitat Islàmica creu que és una oportunitat per “donar-se a conèixer” i evitar interpretacions “radicals” de l’islam. L’Ajuntament, que ha avisat els veïns en plenes vacances, assegura que es complirà la normativa.

Imatge del local escollit per la Comunitat Islàmica // Jose Polo

Imatge del local escollit per la Comunitat Islàmica // Jose Polo

Després de la polèmica suspensió de llicències per a centres de culte del govern municipal format per CDC i PSC i el rebuig dels veïns de la Riera Bonet a la inèdita proposta de l’Església Catòlica, que precisament posava l’acceptació dels veïns com a una de les condicions per cedir una antiga parròquia, la Comunitat Islàmica de Molins de Rei ja té un espai per instal·lar el seu centre de culte propi: un local situat al número tres del carrer Sant Sebastià, al barri de Les Conserves, molt a prop de la Riera Bonet.

“Serà un espai obert a tothom, una oportunitat per donar a conèixer més la nostra entitat”, diu a Viu Molins de Rei el president de la Comunitat Islàmica, Abdelkamal Bolkaddid. Després de trobar el lloc, a principis de setembre afrontaran una reforma del local escollit per complir de forma exhaustiva la normativa aprovada per junta de govern que els obliga a insonoritzar l’espai, reformar els lavabos, posar un accés per a minusvàlids i tenir un pla de prevenció d’incendis, entre altres coses. “Tots els costos van a càrrec dels fidels”, emfatitza Bolkaddid, recordant que no reben cap tipus de subvenció o ajut per part del consistori. Actualment, l’entitat té una seixantena de socis. Les obres tindran un termini aproximat d’un mes. Després es farà una jornada de presentació pública.

En el local els musulmants molinencs faran activitats religioses i culturals. S’organitzaran cinc pregàries diàries, la primera abans de sortir el sol i l’última entre les 21 i 22 hores. “Som tres o quatre persones, ja ens agradaria ser més”, diu el president sobre aquestes pregàries. El moment de la setmana on es reuniran més persones serà per la celebració del jutba, el ‘sermó’ dels divendres al migdia, quan apleguen una vintena de religiosos. A més de pregar, també s’organitzaran activitats culturals com classes d’àrab, mostres i cursos de gastronomia i d’altres que encara estan per decidir. Algunes de les activitats ja es porten a terme des de fa temps en el Punt Jove de l’avinguda València.

Durant el ramadà, que és el moment de l’any quan es reuneixen més musulmans, les celebracions se seguiran fent al nou espai juvenil i cultural situat al Parc de la Mariona, com ja s’ha realitzat aquest any, després d’alguns cursos fent-se al poliesportiu de la Sínia del barri de la Granja. “No ho farem al local perquè, bàsicament, no hi cabem tots”, explica el president de l’entitat.

“A Sant Feliu de Llobregat o Sant Vicenç dels Horts tenen el centre de culte situat en un lloc cèntric i no s’ha generat cap tipus de problema”, opina Bolkaddid, qui espera que la situació es repeteixi, aquesta vegada sí, a Molins de Rei. Segons ell, que els joves musulmans de Molins de Rei practiquin l’islam “en persona i no a través d’internet” servirà per evitar “algunes interpretacions radicalitzades” que donen fruit al gran problema del terrorisme. En el mateix sentit s’ha pronunciat recentment la presidenta del Centre d’Estudis i Investigació en Economia i Finances Islàmiques (CEIEFI), Najia Lofti, sobre la necessitat d’un centre de culte de referència, en aquest cas a Barcelona.

Bolkaddid també assegura que tenen la intenció de fer una reunió amb els veïns per explicar el seu projecte i resoldre tots els dubtes.

L’Ajuntament informa els veïns en plenes vacances

Imatge del carrer Sant Sebastià // Jose Polo

Imatge del carrer Sant Sebastià // Jose Polo

El govern municipal ha portat aquest tema amb absoluta discreció durant els últims mesos. La Comunitat Islàmica va presentar la instància sobre el centre de culte el passat 21 de maig i la primera comunicació pública de la sociovergència va ser un edicte de l’alcalde Joan Ramon Casals penjat al taulell d’anuncis de l’Ajuntament el passat 21 de juliol.

L’Ajuntament va enviar una comunicació escrita els veïns del bloc de pisos situat a sobre del local que serà el centre de culte el 27 de juliol. En aquesta carta, a la qual ha tingut accés Viu Molins de Rei, s’assegura que tenen “un termini de 10 dies hàbils” per formular les seves al·legacions. Aquesta manera de comunicar, en plenes vacances, no ha agradat gents als veïns de l’immoble. L’Associació de Veïns de Les Conserves tampoc ha rebut cap notificació per correu electrònic o per via telefònica.

Fonts del govern municipal asseguren a Viu Molins de Rei que no hi ha “cap tipus d’intencionalitat” en notificar els veïns en aquesta època. “Ens van enviar la sol·licitud al maig i s’ha seguit el procés habitual, que necessita un temps, per veure si el local complia amb totes les normatives”, expliquen. “Si ens ho haguessin demanat abans, hauríem informat abans els veïns”, sentencien. A més, al·leguen que tenien un termini legal de dos mesos per contestar la proposta de la Comunitat Islàmica.

Les mateixes fonts asseguren que es complirà “tota la normativa” i recorden que l’opinió dels veïns sobre el centre de culte “no és vinculant”. “Aquest local és l’oportunitat d’una entitat per fer compatible els seus usos culturals i religiosos”, asseguren des del govern.

Recomanacions personalitzades