Formatge i vi, una parella contra la dita castellana

Els maridatges de vins amb diferents aliments organitzats la setmana de la Fira de la Candelera tornen a dotar la mostra d’un component gastronòmic implicant al comerç local.

Formatges Molins

Un dels plats de formatges que se servien durant el tast // Jose Polo

Un dels plats de formatges que se servien durant el tast // Jose Polo

Que no te la den con queso“, és una dita castellana equivalent a “fer passar gat per llebre” o “fer beure a galet”, que significa enganyar a algú. Tot i que la seva traducció literal és un castellanisme i, per tant, incorrecte en català, aprofitarem l’avinentesa de la immersió lingüística per explicar el seu significat.

Resulta que el formatge té la capacitat d’enganyar les papil·les gustatives fent-les insensibles a alguns efectes del mal vi. En l’antiguitat, quan un comerciant tenia una mala collita de vi la intentava vendre acompanyant-la d’una tapa de formatge. Era doncs, una manera de fer beure a galet a algú i que acabés comprant un vi que no era pas bo.

Però l’inventor de la dita castellana ignorava que formatge i vi també poden ser una combinació excel·lent, fet que es demostra any rere any per la Fira de la Candelera de Molins de Rei. I és que el tast de formatges i vins és, sempre per aquestes dates, un dels més concorreguts de tots els que s’organitzen a la Sala Punt de Comerç del Mercat Municipal.

Enguany, de la mà de Javier Foz, els assistents que omplien la sala van poder fer un maridatge de diferents formatges d’ovella amb quatre vins diferents. “Ara s’ha posat molt de moda això dels maridatges però el que veritablement importa és el gust de les persones”, afirmava Foz a l’inici de la sessió.

Entre els participants no hi havia ningú amb la sensació d’estar enganyat. Tot el contrari, la majoria de cares eren d’evident satisfacció. Fins i tot de plaer. Tastaven el vi, el formatge i, alguns, incorporaven una fase més a l’art del maridatge: la foto amb l’smartphone. A saber si aniria a parar a Instagram o qualsevol altra xarxa social.

Segurament, alguns d’ells van acabar tan contents que aniran a comprar a Formatges Molins, al carrer doctor Barraquer número 4, on es poden comprar tots els formatges d’ovella que van participar en el maridatge, a més d’una gran varietat d’aquest aliment.

La Sala Punt de Comerç plena durant el maridatge // Jose Polo

La Sala Punt de Comerç plena durant el maridatge // Jose Polo

#tastoscandelera

Però no només de formatge viu l’home. Durant tota la setmana s’han realitzat tastos de tota mena. De fet, si un fa un cop d’ull al hashtag #tastoscandelera a les xarxes socials es trobarà amb una bona varietat d’aliments i begudes. Dilluns van ser olis i pans i cerveses, dimarts els formatges d’ovella amb vi, dimecres cava i torrons, dijous serà el torn pels gintònics i divendres vins de la denominació d’orígen convidada de la Candelera d’aquest any, Alella, amb diferents carns de vaca. Tot per a paladars valents i exigents. I, a més, amb la col·laboració dels comerços locals, que proporcionen gènere i es promocionen a través dels tastos.
[sam id=”53″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades