Mor Josep Maria Jordà, l’historiador dels barris de muntanya

Josep Maria Jordà, autor de nombrosos llibres sobre Santa Creu, les ermites i les masies molinenques i els barris de muntanya, ha mort als 97 anys. Historiador autodidacte, fundador de l’Associació de Veïns de Sant Bartomeu de la Quadra i col·laborardor habitual de la premsa, va ser nomenat Fill Adoptiu de Molins de Rei el 2011.

Josep Maria Jordà el 2011, quan va ser nomenat Fill Adoptiu de Molins de Rei // Arxiu - El Llaç

Josep Maria Jordà el 2011, quan va ser nomenat Fill Adoptiu de Molins de Rei // Arxiu – El Llaç

Ha mort Josep Maria Jordà, que des de Sant Bartomeu de la Quadra va estudiar i divulgar la història del territori que tenia més proper: els barris de muntanya. Josep Maria Jordà i Capdevila (29 de juliol del 1918 – 10 de gener del 2016) va néixer a Barcelona i va ser director d’una oficina de La Caixa a l’Hospitalet però va passar la jubilació a Sant Bartomeu.

Des d’allà es va centrar a recórrer nombrosos arxius per estudiar la història de Santa Creu d’Olorda: tant de l’ermita en si com de tot el seu antic terme municipal, que abastava les zones de muntanya de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sarrià.

La seva recerca el va portar a publicar molts llibres, especialment sobre les ermites i masies d’aquest terme municipal: Sant Marçal, Sant Pere de Romaní, Can Tintorer, Can Planes o Can Serra, per exemple. Però també en va publicar d’altres més generals, sobre Sant Bartomeu i la Rierada, o sobre tot el poble de Santa Creu. Fora d’aquest territori, també va estudiar la Parròquia de Sant Miquel de Molins de Rei, l’ermita de la Salut del Papiol o la parròquia de Sant Ramon Nonat de Collblanc, a l’Hospitalet de Llobregat.

Autodidacte

Jordà en el seu despatx // Ajuntament de Molins de Rei

Jordà al seu despatx // Ajuntament de Molins de Rei

Precisament d’aquesta ciutat havia estat corresponsal pel diari El Correo Catalán. Les seves col·laboracions amb la premsa van ser habituals, també a la revista El Llaç, on solia escriure articles sobre la seva recerca històrica.

Aquesta tasca, que basava en recórrer tot tipus d’arxius, inclosos els de moltes masies, va ser totalment autodidacta perquè els estudis de Jordà eren de comptabilitat.

Jordà va estar sempre vinculat al moviment associatiu, i va ser el fundador i president de l’Associació de Veïns de Sant Bartomeu. També va formar part de la junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. El 2011 va ser nomenat Fill Adoptiu de Molins de Rei, i en senyal de dol les banderes de l’ajuntament han onejat a mig pal.

Recomanacions personalitzades