Molins Camina acusa al govern municipal de mentir amb la reforma de l’IBI

Molins Camina assegura que amb la reforma l’IBI l’impost puja un 1,3% i acusa al govern municipal de “mentir” als veïns. La formació denuncia que la sociovergència “fa pagar la disminució del valor dels pisos” a la ciutadania i proposa “desplaçar el pes de la recaptació de l’ús residencial i el petit comerç als usos no residencials de major valor”. 

Ana Aroca, de Molins Camina, somrient durant el ple // Jordi Julià

Ana Aroca, de Molins Camina, somrient durant un ple municipal // Arxiu — Jordi Julià

La formació que agrupa Podemos, Equo i Procés Constituent en l’àmbit municipal a Molins de Rei, Molins Camina, titlla d’“injusta” la nova gestió de l’IBI del govern municipal format per CDC i PSC, aprovada amb la majoria absoluta de la sociovergència i l’abstenció d’ERC i Ciutadans i que congela l’IBI tot i la baixada del valor del cadastre dels immobles.

Precisament, la primera crítica de Molins Camina és referent a la congelació de l’IBI. Per compensar la baixada del cadastre, que s’ha revisant enguany, el govern municipal ha pujat el tipus impositiu un 23,5% i, segons explica la formació liderada per Ana Aroca, això suposarà un “augment dels rebuts de l’IBI d’un 1,3%”. Per tant, aquesta congelació anunciada pel govern no seria certa. Segons ells, això suposa un “incompliment del compromís electoral de no apujar els impostos”. “Han mentit als veïns i veïnes de la vila a través de la ràdio municipal i diversos mitjans de comunicació”, sentencien. A més, el partit amb una regidora a l’Ajuntament critica la nota de premsa emesa per la sociovergència, que portava El govern proposa rebaixar la pressió fiscal als molinencs com a títol.

Pes de la baixada del cadastre sobre la ciutadania

Per a Molins Camina, la baixada del 18% del valor del cadastre ve donada perquè “s’han reajustat els valors excessivament inflats durant la bombolla immobiliària”. L’última revisió es va fer fa 10 anys. Amb la seva política, el govern “fa pagar la disminució del valor dels pisos augmentant la pressió fiscal a la ciutadania”. “Els vilatans de Molins de Rei tenen pisos de menys valor però pagaran més impostos que durant la bombolla immobiliària”, diuen resumint la seva crítica.

Tipus diferenciats d’IBI

Quadre resum de la proposta de reforma de l'IBI de Molins Camina // Molins Camina

Quadre resum de la proposta de reforma de l’IBI de Molins Camina // Molins Camina

Des d’aquest partit de l’oposició també es critica que el govern hagi pujat gairebé el mateix el tipus d’IBI urbà i el tipus d’IBI diferenciat i proposen “una pujada substancial del tipus d’IBI diferenciat” per “desplaçar el pes de la recaptació de l’ús residencial i els petits comerços cap als usos no residencials de major valor”. Amb aquesta pujada d’una part de l’IBI, Molins Camina vol baixar l’altra part i “disminuir el tipus d’IBI urbà residencial”, que és el que paguen la majoria de ciutadans de Molins de Rei.

A més, volen replantejar les bonificacions d’IBI per lloguer social perquè la mesura implantada pel govern és, segons ells, “absurda que només buscava fer veure que l’Ajuntament era sensible amb la situació d’emergència habitacional” fa la qual “cap molinenc” s’ha acollit encara.

Recomanacions personalitzades