El 10% de la inversió amb recursos propis serà decidit mitjançant participació ciutadana

La proposta de pressupostos de la sociovergència molinenca té previst que 250.000 euros d’inversió siguin decidits mitjançant participació ciutadana. El pressupost 2016 serà de 28.505.482 euros, un 2,2% menys que l’any passat. 

De dreta a esquera: Sànchez, Casals i Paz durant la presentació de la proposta de pressupostos // Jose Polo

De dreta a esquera: Sànchez, Casals i Paz durant la presentació de la proposta de pressupostos // Jose Polo

Una part de les inversions de l’any 2016 seran decidides mitjançant participació ciutadana. Aquesta és la principal novetat de la proposta de pressupostos municipals, presentada pel govern municipal format per CDC i PSC en roda de premsa i que serà ratificada – ja es veurà si incorporant alguna idea de l’oposició o no – en el ple municipal.

El consistori contempla tenir un total de 2,5 milions d’euros d’inversió amb recursos propis l’any 2016. D’aquests, 250.000 euros, un 10%, estaran destinats a propostes presentades pels ciutadans de Molins de Rei. El procés participatiu que decidirà a quines accions estaran destinats aquests diners es farà durant el primer semestre de l’any 2016. Així es visualitza el compromís dels dos partits d’apostar per la participació directa de la ciutadania, adquirit durant la campanya electoral, després de quatre primers anys de govern sense tenir en compte l’opinió del ciutadà en els seus principals projectes.

Ramon Sánchez (CDC), regidor d’Economia i Finances, ha titllat aquesta novetat com a “prova pilot”. Tot i que no s’han donat gaires detalls sobre com s’articularà aquesta participació, s’ha explicat que es podran fer “tantes propostes com es vulgui”, després l’Ajuntament farà una “valoració econòmica” de les propostes i finalment aquestes seran votades “per barris” amb la intenció que la decisió final estigui en mans dels veïns de cada zona de Molins de Rei que es vegi més afectada. “Volem que siguin els pressupostos de la gent”, ha definit el regidor.

2,2% inferior al 2015

El pressupost municipal 2016 serà de 28.505.482 euros, un 2,2% menys que el pressupost del 2015. Tot i la disminució dels diners dels quals disposa l’Ajuntament, l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC), ha afirmat amb vehemència que es faran “més inversions que mai” i que es preveuen “més serveis que en el 2015” perquè “fem les coses bé”, ha sentenciat. Tot i reconèixer que no han estat uns pressupostos “fàcils de fer” – l’Ajuntament encara no sap si comptarà amb ajuts per inversió de la Diputació, l’AMB i la Generalitat – Casals ha volgut remarcar la “prioritat social i de reactivació econòmica”. També la “reducció del deute viu d’un 0,7%” que esperen aconseguir i la reducció del pagament a proveïdors a 27 a la qual aspiren. “Són, una vegada més, uns grans pressupostos”, s’ha vanagloriat el convergent.

Més diners per teleassistència i SAD

Alguns serveis com la teleassitència o el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària) veurà augmentat el seu pes en el pressupost. També es volen mantenir els serveis públics municipals. “Volem reforçar les polítiques d’ajuts per la cohesió social”, ha assegurat el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), qui ha definit els pressupostos com “la continuïtat de la bona gestió” feta durant l’anterior mandat.

Recomanacions personalitzades