Ciutadans denuncia a la Delegació del Govern espanyol la presa de possessió dels regidors de Convergència i ERC

El diputat al Parlament Carlos Carrizosa (Ciutadans) ha traslladat a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya la presa de possessió de tots els regidors que van seguir les consignes de l’ Associació de Municipis per la Independència (AMI). A Molins de Rei, els representants de Convergència i ERC van fer-ho d’aquesta manera. 

Imatge de la Sala de Plens durant el ple de constitució // Jose Polo

Imatge de la Sala de Plens durant el ple de constitució // Jose Polo

El 13 de juny es constituïa un nou ple municipal amb set partits polítics que van marcar perfil des del primer dia. La fórmula clàssica de prendre possessió del càrrec sota jurament va ser adaptada pels regidors que van seguir les directrius de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i això ha irritat a alguns.

Ciutadans ha decidit denunciar davant la Delegació del Govern espanyol a Catalunya la presa de possessió dels regidors de 25 poblacions que van assumir el càrrec llegint el text recomanat per l’AMI. Entre aquests municipis es troba Molins de Rei, entre altres. És tracta d’una maniobra feta des de Barcelona i no pel grup municipal de Ciutadans al municipi.

A disposició del president el 27S

A proposta de l’AMI, a Molins de Rei els sis regidors de Convergència i els tres d’ERC van incloure aquestes paraules en la seva presa de possessió: “Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del President i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l’Estat Català,  Lliure i Sobirà“. Tot i que també van pronunciar l’expressió “per imperatiu legal” precisament per complir amb la legalitat establerta, el diputat Carlos Carrizosa de Ciutadans ha fet arribar el tema a Maria de los Dolores Llanos de Luna, delegada del govern espanyol a Catalunya.

El text enviat pel partit d’Albert Rivera, al qual ha tingut accés Viu Molins de Rei, demana que es “revisi totes les preses de possessió i especialment les de les 25 poblacions del llistat que acompanya tenint en compte que en quines d’elles es va sol·licitar expressament que constés en acta la literalitat de les fórmules utilitzades”. Aquest és el cas de Molins de Rei.

El precedent existent de moment és el de l’ajuntament de Falset, on es va arribar a fer una consulta a la Junta Electoral i aquesta va advertir que la fórmula de l’AMI no s’ha d’entendre com a vàlida a efectes del compliment del requisit legal establert en l’article 108.8 de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General (LOREG)  “perquè les expressions utilitzades desnaturalitzen el compliment del requisit imposat pel citat article, en la mesura en què es buida de contingut el compromís inequívoc del compliment de la Constitució”.

Precedent sense resultats

No és la primera vegada que l’Ajuntament molinenc i Llanos de Luna es troben en el camí. I és que la Delegació del Govern espanyol a Catalunya ja va guanyar-li un procés judicial al consistori, en aquella ocasió pel tema de la sobirania fiscal. Això sí, l’Ajuntament de Molins de Rei ha desobeït i segueix pagant a dia d’avui part dels seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya.

Recomanacions personalitzades