Els Gegants de Molins de Rei renoven els vestits amb una perspectiva històrica

Els Gegants Nous de Molins de Rei renoven els vestits després de 27 anys. La colla gegantera molinenca vol incorporar “criteris històrics” per contextualitzar les figures en la realitat del municipi a cavall dels segles XVIII i XIX.

Els Gegants Nous de Molins de Rei // Gegants de Molins de Rei

Els Gegants Nous de Molins de Rei // Gegants de Molins de Rei

Renovació vinculada amb la història la dels Gegants de Molins de Rei. La colla ha decidit encarar un nou repte: renovar els vestits dels Gegants Nous que, des del 1988, any de la seva creació, no havien estat renovats. No ho faran de qualsevol manera. “Volem donar-li un valor afegit al vestuari, donant-li una perspectiva històrica i pedagògica”, diu a Viu Molins de Rei Ricard Vinyets, membre d’aquesta entitat. “Aquesta renovació era necessària perquè els vestits tenen ja desperfectes”, afegeix el president, Miquel Burgès, donant-li un caire més pràctic al projecte.

La idea és ben senzilla: es vol que els Gegants Nous vesteixin seguint els criteris històrics d’allò que representen, un pare i una filla de Molins de Rei el dia del casament de la filla a cavall entre els segles XVIII i XIX. Així doncs, en Bernat i la Candelera, passaran a vestir amb elements característics d’aquella època i aquell context. “Volem sortir del tòpic del vestit tradicional i ser un reflex de l’època”, assegura Burgès. “Tot i que no és habitual, altres colles han passat per un procés similar”, indica Vinyets. “No hi haurà maquillatge, doncs en aquella època les persones no es maquillaven com ara”, expliquen com anècdota.

Vestit antic dels Gegants Nous // Jose Polo

Vestit antic dels Gegants Nous // Jose Polo

A Molins de Rei, però, no es farà de qualsevol manera. La colla ha contactat amb una sèrie d’especialistes per fer uns vestits a mida. Historiadors, dissenyadors, talladors i cosidors, de dins i de fora del municipi, col·laboraran en un treball que anirà a cavall entre la cultura tradicional catalana i la memòria històrica del municipi i la comarca. Tots els complements seran peces que geogràficament han tingut importància al Baix Llobregat. No hi haurà lloc per a l’atzar. Aquest repte, que arriba després del centenari de la colla, també buscarà la complicitat de la gent en forma de campanya de micromecenatge per recaptar recursos econòmics per poder fer possible el projecte. Ja se sap que amb la col·laboració de l’Ajuntament no sempre arriba.

Recomanacions personalitzades