L’Ajuntament rep més de 2.000 queixes i suggeriments en 4 anys

El projecte de Queixes, Suggeriments i Agraïments de la sociovergència es tanca amb 2.029 participacions ciutadanes. La majoria de queixes estan relacionades amb la via pública i els excrements de gossos. Des de l’equip de govern sostenen que la ciutadania “se sent escoltada”. 

L'alcalde Casals i el primer tinent Paz durant la roda de premsa de presentació // Jose Polo

L’alcalde Casals i el primer tinent Paz durant la roda de premsa de presentació // Jose Polo

A principis de legislatura el govern municipal format per CiU i PSC va desenvolupar el projecte de Queixes, Suggeriments i Agraïments amb l’objectiu de rebre més participació de la ciutadania a la vegada que es volia reduir el temps de resposta a les queixes o suggeriments.

En roda de premsa, l’equip de govern ha fet públics els resultats finals d’aquest projecte. En total, s’han recollit  2.029 aportacions (179 l’any 2011, 583 l’any 2012, 603 al 2013 i 667 al 2014). Entre 2011 i 2014, les queixes i suggeriments han augmentat un 279%.

El govern municipal assegura que aquest increment s’ha produït perquè “quan el ciutadà se sent més escoltat es motiva a participar i millorar”, en paraules del primer tinent, Xavi Paz (PSC). “Els ciutadans han entès que una manera de millorar Molins de Rei és enviar-nos les seves propostes”, afegeix l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU).

Segons les dades de l’Ajuntament, a la vegada que augmentaven les queixes tramitades s’anava reduint el temps de resposta. L’any 2011 el percentatge de tramitació era del 65% mentre que el 2014 s’ha arribat al 97%. Pel que fa al temps de resposta, s’ha passat de 51 a 10,14 dies en quatre anys. Tot i això, el tècnic responsable del projecte, Ramon Mora, ha indicat que l’objectiu que es van marcar era “baixar dels 10 dies” i que no l’han pogut assolir.

Multitud de queixes sobre via pública

La majoria de les 667 queixes o suggeriments que el consistori ha rebut durant el 2014 tenen a veure amb temes relacionats amb la via pública. “Les temàtiques són molt diverses”, indica Mora. Altres anys els excrements de gos centraven la preocupació dels ciutadans, ara aquesta queixa s’ha anat reduint, segons informa el tècnic municipal. En total, l’últim any s’han rebut 175 incidències relacionades amb la via pública.

Els altres temes que més preocupació generen són la mobilitat (55) i, una vegada més, la Guàrdia Urbana. Després de créixer les queixes de forma sensible l’any passat fins a arribar a 73, ara el número s’ha estabilitzat en 70.

Pel que fa a la distribució geogràfica de les queixes, aquestes es concentren sobre els barris més poblats: Centre Vila (137) i el Canal (80). Tot i això, les queixes més nombroses són les genèriques, aquelles que afecten tota la població de Molins de Rei (175). Durant el 2014 s’ha registrat un augment significatiu al barri de Vallpineda, duplicant-se al passar de les 15 de 2013 a les 34 l’any passat.

No tot són flors i violes

Des de l’oposició es veu amb bons ulls que s’hagi reduït el temps de resposta a la ciutadania però afirmen que cal seguir treballant. Àlex Maymó, de la CUP, denuncia que hi ha instàncies que “encara no tenen resposta” sobretot quan afecten temes que requereixen una investigació en profunditat. “L’administració s’ha d’esforçar més”, reclama el regidor del principal partit de l’oposició. Tanmateix, des d’aquest grup polític s’alerta que el govern municipal no respon algunes de les preguntes que es fan des de l’oposició. “Des del 8 de juny demanem la informació sobre la remuneració i les reunions de la FMC”, ha assegurat Maymó durant el ple municipal del mes de març.

Pere Garcia, d’Iniciativa per Molins de Rei, assumeix que “més queixes signifiquen més coses a millorar” demanant més esforç al govern municipal. Des d’ERC, Sílvia Guillén ha assegurat que les propostes de futur de l’Ajuntament en aquest sentit “no són ambicioses”. Ambdós partits han coincidit en demanar la implantació d’un sistema per mirar de valorar la satisfacció ciutadana sobre les respostes que reben a les queixes i suggeriments.

Recomanacions personalitzades