L’Audiència de Barcelona arxiva el cas dels sobresous de la FMC que assenyalava Ivan Arcas i Víctor Puntas

L’Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat el cas dels presumptes sobresous de la FMC on l’exalcalde Ivan Arcas estava imputat i on també apareixia Víctor Puntas per un presumpte delicte que ja havia prescrit. Des d’Iniciativa per Molins de Rei celebren la notícia. 

Víctor Puntas i Ivan Arcas presentant la memòria de mandat de l'anterior govern municipal // Laura Herrero

Víctor Puntas i Ivan Arcas presentant la memòria de mandat de l’anterior govern municipal // Laura Herrero

El passat mes de juliol més d’una quarantena d’alcaldes van ser imputats en un cas de presumptes sobresous no legals en forma de dietes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Entre els imputats, l’exalcalde de Molins de Rei Ivan Arcas (Iniciativa). Més endavant, la investigació també va apuntar a un altre exalcalde molinenc, Víctor Puntas (ERC), tot i que no en qualitat d’imputat perquè el seu suposat delicte ja havia prescrit al ser alcalde entre els anys 2003 i 2005.

Ara l’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit arxivar el cas en considerar que la FMC és “una entitat privada” i que, per tant, els seus pagaments perden la condició de públics, el que fa que sigui impossible que s’hagi perpetrat cap malversació de fons públics. “En el cas de la FMC no ens trobem davant d’una entitat que gestioni uns serveis públics, sinó d’una associació sotmesa expressament al règim jurídic de la Llei d’Associacions”, indica l’Audiència de Barcelona. És a dir, s’entén que els diners públics dels ajuntaments es converteixen en privats en passar a la FMC i per això es deixa d’investigar.

La noticia arriba a dos mesos de les eleccions municipals a les que alguns dels imputats en aquest cas tornen a ser candidats a l’alcaldia. No és el cas de Molins de Rei, on tant Ivan Arcas com Victor Puntas ja han abandonat la primera línia de la política local. Tots dos van defensar en tot moment la seva innocència.

Concretament, s’acusava a Arcas d’haver cobrat de manera il·lícita 1.326 euros com a membre del Consell Executiu de la FMC entre gener i maig del 2011. També s’apuntava que Puntas hauria percebut 910 en forma de sobresous entre 2004 i 2005. Ara el procés legal que només podia afectar l’ecosocialista s’atura. Tot i això, la Cadena SER apunta que la Fiscalia Anticorrupció ha decidit recórrer aquesta decisió davant el Tribunal Suprem.

Des d’iniciativa per Molins de Rei es recorda que al llarg de tot el procés ha expressat la seva “plena confiança” en l’exalcalde Arcas. Els ecosocialistes es mostren “satisfets per la decisió judicial tot i que lamenten la lentitud excessiva de la justícia en aclarir aquests fets”. L’assemblea d’Iniciativa ja va mostrar el suport a Arcas poc després de la seva imputació.

Recomanacions personalitzades