L’Ajuntament fa públics 65 dels 350 objectius del seu quadre de comandament

El govern municipal presenta el quadre de comandament, una eina que serveix per “avaluar i fer un seguiment i control dels objectius establerts” durant la legislatura. El 2012 es van marcar 350 objectius i ara se’n fan públics 65 i el seu estat de compliment, que es troba en el 76%.

Ramon Mora, Joan Ramon Casals i Xavi Paz durant la presentació del projecte // Jose Polo

Ramon Mora, Joan Ramon Casals i Xavi Paz durant la presentació del projecte // Jose Polo

El quadre de comandament és una eina implantada a l’Ajuntament de Molins de Rei l’any 2012 que serveix per “fixar els objectius de millora” segons el tècnic encarregat del projecte, Ramon Mora. Fa tres anys, les diferents àrees del consistori es van marcar uns objectius estratègics i uns objectius operatius, que són les accions concretes marcades per arribar a convertir-los en realitat.

Ara el consistori fa públics a través de la pàgina web municipal 65 dels 350 objectius que es van marcar i el seu estat de compliment, indicat amb un semàfor de colors. “S’han fet públics els objectius que poden tenir més impacte sobre la ciutadania”, afirma Mora per explicar el perquè d’aquesta tria. 70 persones, entre polítics, tècnics i càrrecs directius, han participat en la tria i seguiment de compliment dels objectius. El govern municipal també espera que la col·laboració ciutadana ajudi a millorar el quadre de comandament aportant informació o possibles fites a aconseguir però, de moment, la crida a aquesta participació es redueix a un enllaç a un correu electrònic a l’espai del quadre de comandament a la web municipal.

Segons indiquen des del consistori, s’han donat per assolits el 76,97% dels objectius marcats. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, en el càlcul d’aquest percentatge només s’ha tingut en compte els objectius fets públics, deixant de banda la resta, tot i que fonts municipals han indicat a aquesta redacció que si el càlcul s’hagués fet respecte el total no hauria “variat gaire” el resultat. Sí que s’ha tingut en compte, però, la diferent dificultat de cada objectiu utilitzant un sistema de ponderació.

De forma trimestral, l’Ajuntament de Molins de Rei anirà fent pública l’evolució del quadre de comandament. “L’elaboració del quadre de comandament és un exercici de modernització de l’Ajuntament”, ha assegurat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), durant la presentació del projecte. El sistema, importat del món anglosaxó i que s’utilitza en algunes administracions i empreses privades, ha creat “algunes resistències internes en la seva posada en marxa”, ha reconegut l’alcalde. Tot i això, segons indiquen des de la corporació, aquest cert rebuig per part dels funcionaris s’ha disminuït o, com a mínim, s’ha transformat en només escepticisme.

“El 2011 vam vam portar l’Ajuntament al metge perquè veiem que tenia un dèficit de transparència i de treball”, declara el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). Segons ell, el govern municipal té la capacitat de “demostrar que s’ha aplicat els criteris del bon govern”. Paz també ha destacat que el quadre de comandament és “un document viu”.

Auditat per la Diputació

L’Ajuntament va demanar a la Diputació de Barcelona que realitzés una auditoria sobre el projecte. L’ens supramunicipal considera el quadre de comandament com “una bona eina de gestió estratègia”. “La seva implantació ajudarà a la presa de decisions”, afegeixen. Des de la Diputació consideren que aspectes com la transparència i la participació ciutadana que puguin generar el projecte seran claus en el seu èxit o fracàs. També fan un seguit de consideracions tècniques com, per exemple, “simplificar i sintetitzar l’eina i la seva operativitat”. En resum, des de la Diputació es valora positivament el quadre de comandament però consideren que té marge de millora.

Recomanacions personalitzades