Els Diables toquen el cel per encendre la Festa Major

Els Diables de l’Agrupa assumeixen amb un bon resultat visual el pregó de la Festa Major 2014. Un espectacle de foc, circ i acrobàcies aèries fa del pregó d’enguany un acte diferent. Els 25 anys d’història de l’entitat són repassats, en part, en vers, davant una plaça de la Vila plena.

Diables penjant de la façana de l'Ajuntament // Jose Polo

Diables penjant de la façana de l’Ajuntament // Jose Polo

De la façana de l’Ajuntament s’acostumen a penjar banderes i tot tipus de pancartes, però no és habitual veure com es pengen dos diables i comencen a fer acrobàcies. Tampoc hi ha constància de que gaires persones hagin creuat “volant” la plaça de l’Ajuntament de banda a banda. Amb elements com aquests, el pregó de Festa Major dels Diables de l’Agrupa ha sorprès als assistents que omplien, un any més, la plaça de l’Ajuntament, confirmant el bon funcionament de la idea de deixar en mans d’entitats el pregó de la Festa Major.

El tret de sortida a l’espectacle l’han donat un jove component dels Diables de l’Agrupa i una noia. Un petit prèambul repassant totes les activitats de foc de la Festa Major ha estat la manera de donar pas a l’espectacle central del pregó. Un grup de percussió sota la façana de l’Ajuntament ha servit de nexe d’unió entre les diferents arts escèniques que s’han anat seguint durant la nit i a les que ha mancat un discurs cohesionador per deixar clar que seguia un fil conductor.

L’espectacle ha començat amb dos diables dansant amb la façana de l’Ajuntament com a superfície, deixant sorpresos als que s’esperaven un pregó tradicional amb la lectura d’un text avorrit. Ha estat només l’inici, després la plaça ha estat envaïda per un grup de Diables sorprenent a més d’un despistat.

L’home ocell, circ i foc

El punt àlgid de l’espectacle muntat pels Diables ha estat el d’un diable amb ales creuant la plaça de l’Ajuntament des de l’edifici del Condis fins a Ca n’Ametller. Les ales de l’àngel endimoniat exhalaven foc mentre sonava “El vol de l’home ocell” als altaveus de la plaça. L’espectacle aeri ha transcorregut amb un ritme lent i no exempt d’algun problema al trobar-se un arbre en el seu camí. El resultat, però, ha agradat i ha comportat forts aplaudiments del públic.

Tornant al terra, dues artistes de circ han fet un espectacle amb un trapezi al mig de la plaça. Més d’un ha quedat bocabadat davant l’espectacle de circ executat amb total precisió i saber fer. El món del circ ha estat molt present durant tota la nit, però també ho havia d’estar el foc, i no ha faltat. Un cop acabat el número de circ al trapezi, els Diables, disfressats de morts vivents, han aparegut a la plaça de l’Ajuntament amb les seves forques plenes de foc per recrear a petita escala el que es pot veure durant un correfoc.

El foc va estar present al pregó de la Festa Major // Jose Polo

El foc va estar present al pregó de la Festa Major // Jose Polo

Un repàs històric en vers

Finalitzat l’espectacle, ha arribat el moment del pregó més formal al balcó de la Casa de la Vila. Al nen i la noia que feien la presentació del principi es va sumar ràpidament un diable que va fer un repàs històric dels inicis dels diables i les activitats de foc a Catalunya i, poc després, del naixement dels Diables de l’Agrupa a Molins de Rei.

Mentre es narraven els moments dels 25 anys d’història de la colla, una pantalla ha anat mostrant amb imatges el que s’explicava amb paraules. Els orígens històrics dels Diables de l’Agrupa, nascuts a l’abril de l’any 1989, s’han complementat amb l’explicació de la colla infantil, nascuda l’any 2012 i que ha de preparar les noves generacions de la millor manera possible, com explicava Jordi Gutiérrez en l’entrevista prèvia al pregó a Viu Molins de Rei“Ara les colles de foc han de tenir persones que hagin seguit una formació específica de manipulació d’articles pirotècnics, i transmetre aquesta formació a tots els seus membres. Abans era diferent. No hi havia tantes normatives de la Unió europea i tot plegat”, ha explicitat el Diable pregoner.

Tampoc s’ha oblidat fer referència a Marcel Beumala, primer cap de colla dels Diables i que va morir fa uns mesos. “Les festes populars sempre han estat mantingudes per les persones que amb la seva empenta, dedicació, saber fer i compromís fan de la participació una altra manera de promoure i recrear la cultura catalana”, han destacat els pregoners, posant a Beumala com exemple de tota la gent que fa possible no només els Diables, sinó tot el moviment associatiu de Molins de Rei.

Tot plegat ha acabat amb uns versots que repassaven moments emblemàtics de la colla, com l’aparició a un videoclip de Ricky Martin, el llançament de 2.000 coets la nit de cap d’any del canvi de segle i l’actuació a correfocs d’arreu de Catalunya, entre moltes altres fites. “Pit i collons amb sensacions i emocions, visca els Diables de Molins de Rei l’Agrupa, visca la Festa Major, foc, foc, foc”, han clos els pregoners abans de que un castell de focs posés el punt i final a un pregó del que molts assistents han anat marxant en el tram final.

L’alcalde fent política

Abans del pregó, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), ha donat la benvinguda a la Festa Major 2014 i no ha deixat escapar l’oportunitat de fer campanya política en el seu discurs previ al pregó. Casals ha assegurat que “Molins de Rei exercirà els seus valors i donarà suport al procés que portarà el país a la independència”. Casals, en el moment del discurs en el que ha posat més passió, ha indicat: “Sí i sí defensarem el dret a votar i ens oposarem fermament als que no volen que votem”. A la seva dreta, el socialista Xavi Paz ha mantingut el rostre impassible amb la mirada perduda mentre l’alcalde convergent s’ha emportat els aplaudiments del públic.

Al seu torn, Xavi Paz (PSC) ha centrat les seves paraules en clau local, destacant que enguany s’incorpora el pati del Palau als espais on es realitzen activitats de la Festa Major. El primer tinent d’alcalde també ha fet un especial agraïment a les entitats que organitzen activitats aquests dies i a tota la gent que no és visible però que fa possible la Festa Major: tècnics de l’Ajuntament, treballadors de muntatge, Guàrdia Urbana, l’ADF i voluntaris de la Creu Roja, entre altres.

[sam id=”43″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades