El Grup de Dones de Molins entrega 4.083 peticions per inscriure el propi cos al registre de la propietat

L’acte, totalment simbòlic, ha servit al Grup de Dones de Molins per reivindicar el dret al propi cos. En dos mesos han acoseguit duplicar l’objectiu de les 2.000 signatures fins arribar a superar les 4.000. El registre, però, ha desestimat la petició al no tractar-se d’un bé immoble.

La sol·licitud d'inscripció, va ser desestimada tres dies desprès. // Elisenda Colell

La sol·licitud d’inscripció al registre va ser desestimada tres dies desprès // Elisenda Colell

En total, 4.083 persones s’han unit a la crida del Grup de Dones de Molins per registrar el propi cos al Registre de la Propietat de Sant Feliu de Llobregat. Aquesta acció s’emmarca en la campanya “Jo decideixo, jo desobeeixo” encapçalat per l’assemblea feminista local que vol demostrar, de manera simbòlica, que “el cos de les dones és la nostre propietat, ningú ha de poder decidir el que fem amb ell”, segons afirma Ainoa Garcia, membre del col·lectiu.

Una desena de representants de la plataforma van presentar les peticions per registrar el propi cos al Registre de la Propietat de Sant Feliu de Llobregat. Això ha passat el divendres 28 de març, només 8 setmanes desprès que el col·lectiu es donés a conèixer i comencés la campanya. No obstant, ja ha transcendit que la petició ha estat denegada per no tractar-se d’un bé immoble. Un dels treballadors del registre, Xavier Sánchez, que ha atès al grup de dones el divendres, ha reconegut a Viu Molins de Rei que aquesta iniciativa no podia prosperar, fent referència als articles 1 i 2 de la llei hipotecària.

Una oportunitat per sensibilitzar

“Som conscients que fem un acte simbòlic”, deia Antònia Castellana, fent referència als buits legals en els quals s’emparaven. “Les lleis no ens tenen en compte a les dones, es valora més un registre de propietat com una finca que no pas ser-ho del nostre propi cos”, apuntava a les portes del registre de la propietat de la capital del Baix Llobregat. I és que, des del col·lectiu, han viscut aquest procés molt més com una oportunitat per conscienciar a la ciutadania i buscar aliances en contra el nou projecte de llei d’avortament, que no pas perquè les signatures puguin prosperar a instàncies legals. Una nova llei, que consideren de “marxa enrere als drets que vam aconseguir als anys 1980 i 2000”, perquè impedirà que una dona pugui decidir avortar de manera lliure, sense que ho acreditin metges i psicòlegs en el millor dels casos.

La plataforma preveu noves accions al futur // Elisenda Colell

La plataforma va assistir en grup al registre de la propietat de Sant Feliu de Llobregat // Elisenda Colell

Alta participació

Membres de la plataforma més experimentades en la lluita feminista asseguren que hi ha hagut un canvi en la percepció de l’avortament al municipi des dels anys 80 fins avui. “Abans la gent tenia por, ara hi ha una receptivitat més positiva”, destacava Castellana.

Durant els mesos de febrer i març han superat totes les expectatives de participació i, fins i tot, les han duplicat. En total, més de 4.000 persones disposades a registrar el seu propi cos. La majoria dels signants han estat molinencs, però també n’hi ha hagut de poblacions veïnes com Sant Vicenç dels Horts, Vallirana, Pallejà o Corbera, explicava Susanna Martínez, implicada al moviment. De fet, destaca la transversalitat de les persones que han signat: dones, homes, gent gran, persones joves… de totes les edats, asseguren des de la plataforma.També hi ha hagut escoles, centres de salut, associacions de veïns o comerços que han cooperat per ajudar a recaptar signatures, fer difusió i facilitar-los la feina.

La iniciativa ve de lluny

Molins de Rei no és l’excepció. La proposta va arribar a instàncies locals quan al febrer, 200 dones de Madrid i altres ciutats d’Espanya van obrir el precedent de registrar el propi cos als registres de la propietat. En alguns casos, el registre va acceptar la petició. El cert és que l’assemblea molinenca és la primera en fer-ho al Baix Llobregat. El col·lectiu, no obstant, preveu noves organitzacions i actes reivindicatius, i fa una crida a totes les dones que es vulguin mobilitzar per entrar al moviment feminista.

Recomanacions personalitzades