Les vendes continuen baixant any rere any al planter de la Fira de la Candelera

Horts Ca N'alegria gran 163a Fira de la Candelera

 

Els expositors de la fira del planter es mostren preocupats per les vendes aconseguides a la Fira de la Candelera, cada cop més baixes. Alguns paradistes reclamen preus més econòmics per al sector més tradicional de la fira. Enguany s’incorporen botigues locals que venen el producte final.

La plaça de l'església era l'espai on es trobaven principalment les parades de jardineria // Jose Polo

La plaça de l’església era l’espai on es trobaven principalment les parades de jardineria // Jose Polo

La veu d’Àngel Duran, de Frutales Duran, és la veu de l’experiència. Porta dècades venint a Molins de Rei, primer acompanyant al seu pare, ara acompanyat ell del seu fill. El diagnòstic que fa de la fira del planter és clar: “Es ven molt poc, cada cop costa més fer calers”, diu Duran, rebutjant les xifres victorioses de l’estudi d’impacte econòmic presentat per l’Ajuntament. El responsable de l’empresa guanyadora del concurs de planter explica que “ara es venen 1, 2 o 3 arbres, abans es venien 300, 400 o 500 de cop a un client”.

En la mateixa línia, Adrián Nolla, dels Vivers Nolla d’Alcanar, indica que “si abans un client s’emportava 30 o 40, ara s’emporta un o 2”. El canvi no és nou de l’any passat, però asseguren que és una tendència que cada any s’agreuja més i que comença a agafar categoria de preocupant pels empresaris que s’instal·len any rere any al voltant de l’església. És el que Àngel Duran qualifica de “compradors domingueros, aquells que venen de passeig i s’emporten alguna cosa de manera testimonial. Els compradors tradicionals ara ja no venen a la Candelera, van directament a les empreses en qualsevol moment, asseguren.

Reivindicació de millors condicions

Aquesta baixada de les vendes fa que en alguns casos amb prou feines treguin beneficis per pagar el cost de posar-se durant un cap de setmana a Molins de Rei. “El preu és excessiu, el que paguem cada any s’incrementa i només per cobrir despeses has de vendre moltes plantes”, lamenta Adrián Nolla, recordant que el seu sector era l’arrel de la Fira de la Candelera: “Sense els viveristes a la Candelera tot això es perdria, l’Ajuntament hauria de fer un esforç ja que gràcies a nosaltres poden fer la Fira”, conclou visiblement enfadat quan ja és diumenge a la tarda i el producte que s’havia d’haver venut s’ha de pujar al camió per tornar a Alcanar.

Els carrers de la zona del planter van estar plens de gent durant tot el diumenge // Jose Polo

Els carrers de la zona del planter van estar plens de gent durant tot el diumenge // Jose Polo

Les vendes baixen, en canvi, la qualitat que ofereixen reconeixen que cada cop és millor. Àngel Duran explica en el vídeo que acompanya la noticia com els arbres que porten a la Fira cada cop estan més certificats. “Som planteristes legalitzats per dir-ho d’alguna manera, i això comporta més requisits tècnics i un control continu per part dels inspectors de la Generalitat”, explica Duran. Adrián Nolla, per la seva banda, explica que cada cop treballen més l’acabat del producte. Si abans la gent s’emportava un arbre amb l’arrel nua, ara s’ha de mostrar la planta en testos i el més bonica i presentable possible.

Venda de fruita al planter

Productes km0 van fer les delícies dels compradors a la Fira del Planter // Jose Polo

Productes km0 van fer les delícies dels compradors a la Fira del Planter // Jose Polo

Entre tant arbre fruiter, plantes i flors de jardí, també es podien trobar algunes parades de venedors del producte final, amb fruites i hortalisses, principalment de producció tradicional i ecològica. És el cas d’Horts Ca n’Alegria, que compta amb horts a Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Collbató i que en les properes setmanes obrirà una agrobotiga al bell mig del carrer Major. Un dels seus treballadors, Albert Molins, valorava positivament la seva experiència per primer cop a la fira de la Candelera: “Hem conegut molta gent”, valorava Molins, destacant que “la gent es mostrava sorpresa de veure alguns productes de kilòmetre 0 com unes coliflors molt grans que tenim”.

Com amb els planteristes, una cosa és el que la gent mirava i una altra el que es venia. “Les vendes han estat més tranquil·les, però s’ha anat fent”, assegurava Albert Molins. Els venedors indiquen que el diumenge va ser un dia molt millor que el dissabte. Acompanyats del bon temps, la gent va sortir en massa als carrers de Molins de Rei, tot i que als grans compradors que abans s’emportaven 300 arbres fruiters ningú els va veure enguany.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades