Inaugurat el mural del CEM després d’un llarg camí ple d’entrebancs

El mural del Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM) dedicat al Parc de Collserola s’ha inaugurat oficialment dos anys i mig després del que estava previst. Problemes d’espai, d’ubicació i finalment una instal·lació sense netejar prèviament la paret són part del tortuós camí  del mural ceràmic iniciat l’any 2010.

L'acte d'inauguració va ser el passat dissabte a la plaça de la Llibertat// Laura Herrero

L’acte d’inauguració va ser el passat dissabte a la plaça de la Llibertat// Laura Herrero

No ha estat un camí pla ni curt el de la creació i instal·lació del mural ceràmic del Centre Excursionista de Molins (CEM) que mostra els diferents itineraris per fer a peu al parc natural de la serra de Collserola.

El dibuix ha estat elaborat per Manel Ferrer, la idea de traslladar-ho a rajola va ser de l’actual vocal de Medi Ambient, Marià Caimó i finalment l’execució l’han dut a terme dos membres del Cercle Artístic, la Irlanda Artés i la Montse Artés, que han utilitzat la fotoceràmica, una tècnica innovadora que barreja les tècniques més ancestrals amb part del procés de la fotografia.

El procés per arribar fins aquí no ha estat senzill. L’any 2010 es va presentar el plànol turístic de Collserola que més tard es convertiria en ceràmica i es preveia la seva inauguració durant la Festa Major del 2011. Però no va ser així. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, en l’últim pas de l’execució van sorgir problemes d’espai ja que es requeria un local més gran del que el Cercle Artístic disposa. Al seu torn, també va coincidir amb el canvi de govern municipal i el CEM va haver d’explicar a la sociovergència entrant l’objectiu de l’instal·lació del mural al Centre Vila en un espai de la via pública com la plaça de la Llibertat ja que els nous governants desconeixien per complet aquests plans.

Trobar el lloc tampoc va ser fàcil. En el moment d’instal·lar-lo es va fer sobre una paret de la plaça de la Llibertat sense haver netejat les pintades que hi havia allà prèviament. També van sorgir inconvenients en les fases més tècniques i tot plegat ha comportat que s’hagi inaugurat aquest cap de setmana, amb la paret ja netejada. En total, dos anys i escaig després del que esperava el CEM.

En declaracions a Viu Molins de Rei, el president que estava al capdavant del CEM quan es va gestar la idea, Àngel Beumala, explica que en el marc dels actes del 50è aniversari es va voler fer alguna cosa “que transcendís i quedés per sempre”, com ho és aquest mural. Àngel Beumala reconeix que “arribar fins aquí no ha estat fàcil”. 

El mural del CEM es troba  a la plaça de la Llibertat cantonada amb el carrer Molí // Laura Herrero

El mural del CEM es troba a la plaça de la Llibertat cantonada amb el carrer Molí // Laura Herrero

L’acte de presentació es va celebrar el dissabte 14 de desembre al migdia en front de l’obra davant d’una seixantena de molinencs. L’encarregat de descriure el contingut del mural, de 6 metres quadrats, va ser Marià Caimó, vocal de Medi Ambient del CEM. Caimó va explicar que s’hi poden trobar, entre d’altres, elements de vegetació, el patrimoni històric com les Masies, les tres rieres principals -Vallvidrera, Sant Bartomeu i Riera Bonet-  i va afirmar que “aquest mural vol retre homenatge als primers socis del CEM”. Per al Cercle Artístic aquesta és la primera obra pública, per això les responsables de la part final del procés, Irlanda i Montse Artés, van voler donar les gràcies al CEM “per la oportunitat”.

De la seva banda, l’actual president de l’entitat, Ferran Estela durant la seva intervenció es va mostrar content pel resultat de l’obra, i va reconèixer la idea del secció de Medi Ambient del CEM per “traduir Collserola” i va reafirmar que arribava amb “2 anys de retard”.

L’alcalde Joan Ramon Casals, el primer tinent alcalde, Xavi Paz, i la regidora de Turisme, Carme Madorell van coincidir en el seus parlaments a l’acte que aquesta obra “posa en valor el parc de Collserola”.

Recomanacions personalitzades