Jordi Borràs destapa la brutalitat policial a través de la fotografia

El fotògraf i il·lustrador Jordi Borràs publica el llibre Warcelona, una història de violència on immortalitza diferents imatges de violència recollides a les manifestacions realitzades a la capital catalana durant els últims anys. L’Ateneu Mulei acull, fins al proper 11 de gener, l’exposició de 20 fotografies de la qual va sorgir el llibre. 

Jordi Borràs - a l'esquerra - acompanyat de Martí Majoral (Alerta Solidària ) // Jose Polo

Jordi Borràs – a l’esquerra – acompanyat de Martí Majoral (Alerta Solidària) // Jose Polo

A través de fotografies amb una impressió i edició molt cuidades, Warcelona, una història de violència (Pol·len Edicions) retrata la violència produïda als carrers de Barcelona entre els anys 2009 i 2013, coincidents amb el període més dur de la crisi econòmica i amb les manifestacions en contra de les decisions polítiques preses arran d’aquesta. Segons l’autor, el fotògraf i il·lustrador freelance Jordi Borràs, durant aquests anys s’ha produït una “escalada repressiva” que, de moment, “encara no ha acabat”. La majoria d’imatges capten, des d’una òptica personal i sense ànims de fomentar la violència espectacle, les actuacions policials produïdes durant aquestes manifestacions.

“La violència legal no té perquè ser legítima”, ha explicat el fotoperiodista en l’acte de presentació realitzat a l’Ateneu Mulei, durant el qual no ha dubtat en carregar contra els Mossos d’Esquadra. “L’actual sistema policial català és un error”, ha considerat Borràs al referir-se a dos dels casos més polèmics en els quals s’ha vist involucrada la policia catalana últimament: l’assassinat de Juan Andrés Benítez al barri del Raval i la pèrdua d’un ull d’Ester Quintana durant la manifestació per la vaga general del 14 de novembre de 2012.

El llibre comença amb les manifestacions estudiantils anti-Bolonya ja que, segons Borràs, aquestes marquen “un abans i un després” en la manera d’actuar dels Mossos. També recull la violència que es pot veure arran d’algunes celebracions per títols aconseguits per clubs esportius, l’extrema dreta o les reaccions d’alguns manifestants que lluiten per les reivindicacions socials. I és que per a Borràs, “si crema un contenidor també s’ha d’explicar” ja que, segons el fotògraf, “s’han d’explicar totes les violències, no només una”.

Exposició fins al dia 11 

El llibre presentat a l’Ateneu Mulei va sorgir  a partir una exposició itinerant on es mostren part d’aquestes fotografies. Fins el proper dia 11 de gener es podrà veure la mostra fotogràfica en el que és la primera exposició al nou Ateneu Mulei.

Recomanacions personalitzades